Data i preguntes

L’1 d’octubre del 2017 estem cridats de nou a les urnes. Aquest cop per dir ‘Si’ o per dir ‘No’ a la pregunta: “Vols que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”. És a dir, queden quatre mesos, 113 dies, perquè els ciutadans de Sant Feliu, i els de Catalunya, triïn entre una República Catalana, o una monarquia Espanyola.

Aquesta mateixa setmana la responsable de Política Municipal del PSC, Núria Parlón, anunciava que els ajuntaments catalans governats per socialistes no col·laboraran en un referèndum d’independència, i va matisar que “no cediran espais municipals per un referèndum”.

Que lluny queda aquell cinc de novembre del 2012 on Miquel Iceta deia textualment “Els referèndums sobre la independència s’han de poder fer i, de fet, a les democràcies avançades se’n poden fer”. Que cadascú extregui les seves conclusions. Però això, són figues d’un altre paner.

La pregunta clau, a part de la convocada, és si el govern de Sant Feliu posarà traves, o no, a que els ciutadans de Sant Feliu, que ho desitgin, puguin respondre la pregunta que els formula el Govern Català en referèndum.

En l’acord de govern, signat el 2015, ICV i PSC expressaven l’objectiu comú de “Contribuir des de l’Ajuntament a l’impuls i el reforçament de l’autogovern de Catalunya així com a la possibilitat d’una consulta legal i acordada, on la ciutadania de Catalunya pugui decidir.” Sé perfectament que ara insistirien i insistiran, amb la cantarella del legal i acordat.

L’immobilisme, la voluntat de no trobar una resposta política a un problema polític, la no voluntat de diàleg i acord, han estat la política del govern espanyol aquests darrers anys. El “no quiero de Rajoy” com a síntesi. S’ha convocat un referèndum perquè entre el no fer res i no avançar, per manca de voluntat, i entre complir amb el mandat de les urnes, i el mandat parlamentari, s’ha escollit aquesta darrera opció.

Vistes les circumstàncies, la convocatòria té tota la legitimitat del món. Per tant, què farà el govern de Sant Feliu?

Aquesta és ara la pregunta clau que ens ha de preocupar. Queden tant sols 113 dies, i és urgent que el govern municipal faci una declaració rotunda que està d’acord amb la convocatòria i que posarà totes les facilitats perquè és pugui consultar als santfeliuencs amb normalitat.

Què farà ICV? Què farà el PSC? Tindran la mateixa postura? Esperem que si, i que cedeixin els espais habituals. Però en cas que no, en cas que algú impedeixi la celebració de la consulta amb normalitat nosaltres, com no podria ser de cap altra manera, demanarem que s’apartin del govern de la ciutat.

Si el PSC compleix les paraules de la seva secretaria de Política Municipal, demanarem formalment que abandonin el govern de la ciutat.

De debò, el PSC posarà traves a la celebració d’un referèndum a Sant Feliu?

Bé, una data i moltes preguntes. Pel bé de tots, que siguin contestades com més aviat millor. 

Comentaris

RAUL SANT FELIU
1.
Senyor Bossa,

Crec que no soc sospitós de ser proper a les tesis de l'actual equip de govern. Però tinc la impressió que el referèndum del dia ú d'octubre és UNILATERAL, i que aquesta premisa va en contra del pacte de varen suscriure les formacions que constitueixen el govern municipal.

Aquest RUI, i vostès ho saben perfectament, és ilegítim i antidemocràtic i per tant divideix a la societat catalana. Ilegítim perquè va en contra de l'ordenament jurídic actual. Antidemocràtic perquè no compta amb cap majoria social al darrera que l'avali i preten que els ciutadans espanyols en el seu conjunt no decideixin sobre el futur del seu país. I divideix a la societat catalana perquè el model social i polític que proposa (recordi els debats que han tingut sobre la oficialitat única del català) pretèn, per molt que ho volguin amagar, imposar un model supremacista que deixarà fora a la gran majoria dels habitants de Catalunya.

Tingui clar que el grup polític de Ciutadans estarà vigilant respecte les accions de l'equip de govern, tant o més que el seu. I si el govern municipal facilita instal·lacions públiques per fer aquest RUI il·legal i antidemocràtic farem tot allò que s'escaigui per mantenir la confiança de la ciutadania en els seus representants i les seves institucions i garantir el respecte a la democracia i a la llei.

No obstant això comparteixo amb vostè la necessitat d'un aclariment i un posicionament clar, nítid, rotund i PÚBLIC (i estic pensant més aviat en ICV-EUiA ) sobre aquesta qüestió.
  • 7
  • 16

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat