Preguntes per a l’últim any de mandat: del 21D a les municipals

Just després de les eleccions del 21D, el periodista Enric Juliana recordava a Twitter: “pròxima estació: les municipals del 19”. Assumint que no hi torni a haver eleccions al Parlament o al Congrés, els pròxims comicis arriben en un any i mig. I són eleccions municipals. És menys temps del que sembla: l’any 2018 serà, doncs, clau per a l’evolució del nou dibuix sociopolític de Sant Feliu abans de la campanya electoral. Assumint que la primera meitat de 2019 serà per a la campanya electoral, el 2018 serà, a la pràctica, l’últim any del mandat ICV-PSC. I estarà marcat pel resultat de les eleccions de desembre.

Algunes veus han defensat que els resultats del 21D no són extrapolables a unes municipals. De fet, no ho són. Però després de les últimes eleccions municipals hi ha hagut 5 convocatòries (dues eleccions al Parlament, dues eleccions generals i un referèndum d'autodeterminació) que marquen una tendència política canviant i que de ben segur que tindrà influència en les següents municipals. En especial, les eleccions del 21D marquen un punt de partida.

Desembre 2017, un punt d’inflexió

Abans d’arribar al maig de 2019, permeteu-me un apunt sobre el resultat de les eleccions de desembre: els constitucionalistes van guanyar en discurs, i els independentistes en múscul.

M’explico. La narrativa constitucionalista pre 21-D era, en certa manera, cínica, però molt fàcil de construir i molt efectiva: no volíem 1-0, no volíem 155, no volíem empresonaments, però Puigdemont ens ha portat fins aquí. No hi ha hagut altre remei. Sentit d’estat per camuflar l'”a por ellos oé”, que és massa políticament incorrecte. Apel·lem als orígens i als llaços amb Espanya, i canalitzem el malestar dels que estan farts que el procés sigui el ‘monotema’ de la política.

L’independentisme, en canvi, no va saber construir una narrativa comuna, positiva, que il·lusionés. Tocava guanyar les eleccions o aturar el país? Tocava buscar el votant que venia de l’abstenció, o tallar carreteres en vagues generals minoritàries? Que el votant independentista estigués més enfadat i més convençut, no significava que hagués de ser més nombrós. Tampoc han ajudat les versions contradictòries sobre la DUI, la incertesa de qui serà el proper president, o presidenta, etc. Això sí, culpar els partits independentistes d’aquesta falta d’argumentari seria igualment cínic: no és fàcil generar un discurs il·lusionador amb els teus líders empresonats o exiliats.

I, amb tot, han superat els dos milions de vots i la majoria al Parlament. Sense els lideratges esperats, sense la millor campanya… el múscul que té l’independentisme no era tant fàcil de batre.

Finalment, els Comuns, últims supervivents de la tercera via, no van trobar relat que justifiqués l’escissió d’Albano Dante Fachín i els seus. Les divisions internes han fet mal, i queda per veure si els projectes municipalistes saben reunificar els Comuns en el terreny de joc que més els agrada, que són els comicis locals. Aquest tema podria ser clau a Sant Feliu.

Maig 2019, el nou escenari a Sant Feliu

L’estratègia que segueixin els partits a nivell nacional ben segur que marcarà el discurs a nivell local. Segurament, per a entendre els resultats de les municipals de 2019 haurem de remuntar-nos al desembre de 2017, i al relat que adoptin els partits santfeliuencs durant el 2018. No oblidem que el 2018 serà l’últim any del mandat. Un any que es pot fer llarguíssim i que segur que tindrà molts girs de guió. És clar, no descartem noves crisis i més eleccions durant el 2018. Però el discurs que comencin a crear els partits santfeliuencs després del 21D serà clau per a afrontar un paradigma local que sembla redibuixar-se. El 2018, que en realitat va començar el passat 21D, serà l’any en què es comença a gestar aquest nou paradigma. Queden moltes preguntes obertes:

- És l’ascens de Ciutadans un bluff circumstancial? Té Cs discurs i projecte a nivell municipal, o només canalitza vot anti-independència a les eleccions al Parlament?

- És curiosa la falta d’un cercle local de Podem amb més presència activa a les activitats de ciutat, a l’oposició, als actes de la PAH, etc. I més, tenint en compte que els Comuns van ser la força més votada a Sant Feliu a les eleccions al Congrés de 2015 i 2016, aconseguint uns resultats bastant extraordinaris. Hi ha espai per a CeC, a Sant Feliu? Lideraria ICV-EUiA aquest procés, o Podem acabarà implementant-se a Sant Feliu?

- Voldrien PSC i ICV-EUiA (amb hipòtetics Comuns?) reeditar un pacte de Govern fins a 2023?

- Trobarà l’independentisme un relat a nivell municipal? Seran capaços ERC i PDeCAT d’eixamplar la base de votants fora dels barris del centre? A Sant Feliu, l’independentisme no té el múscul que té a Catalunya. Amb menys base social, l’independentisme haurà de trobar i consolidar discurs local.- Segurament, la relació ERC i ICV-EUiA a Sant Feliu mereix un capítol a part. En tot cas, es llimaran les distàncies entre l’independentisme i ICV-EUiA després d’episodis com la no-intervenció de l’Ajuntament en l’1-O? Tot i que els partits independentistes es van desmarcar de la pancarta “ICV i PSC, còmplices del 155”, aquesta va ser una mostra de la distància entre l’equip de govern i el moviment sobiranista. La proposta d'ERC d'oferir-se a governar per fer fora el PSC era un moviment puntual o una aposta de futur?

- Podrien les CUP arribar als 1000 vots i a tenir una regidoria? Tot i haver perdut la meitat de vots respecte 2015, les CUP han mantingut 927 vots a les últimes eleccions. Més important, eixamplarien les CUP la base de l’independentisme, o captarien antics votants d’ERC? Eixamplarien la majoria d’esquerres o la dividirien? Hi ha espai per a una entesa CUP-Podem-Independents a nivell local?

Els moviments cap a una o altra direcció es començaran a produir durant aquest últim any de mandat, i és ben segur que el que passi al Palau de la Generalitat tindrà influència.

El 2018 serà important.

Comentaris

Jordi SF
1.

A Molins les CUP son fortes...A SF us manca visibilitat i un programa d'embrancida municipal..


.la bona notícia és que C's tenen un lider de pa sucat amb oli i que ha dit ací mateix que està d'acord amb que els Jordis estiguin empresonats...

  • 0
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat