Eleccions i soterrament

L’anunci de fa unes setmanes de les obres del soterrament, amb ministre inclòs, ha tirat pel terra el taulell de joc polític de Sant Feliu. El soterrament, reivindicació política històrica de la ciutat de les Roses, sembla (i remarco, sembla) que es portarà a terme i clar, una obra tant esperada no deixa a ningú indiferent. No només això, sinó que, a sobre, sembla que el ministeri pagarà íntegrament l’obra.

Més enllà de la lectura que pugui fer-se se la jugada a nivell nacional (no és gratuït que sigui ara que el ministeri plantegi l’obra, quan el partit del govern és penúltim i el seu adversari directe a Madrid guanya a Sant Feliu), és necessari fer un anàlisi del què pot comportar aquest anunci amb la mirada posada a les eleccions municipals (coincidents amb les europees) que tindrem en un any i mig, setmana amunt, setmana avall. El panorama, doncs, ha canviat. I malgrat falta molt per les eleccions, i encara poden passar moltes coses (qui sap, potser el ministeri s’ho repensa), cal ordenar el taulell. Per punts (i emulant un articulista de renom tant estimat com odiat), potser ens entendrem millor.

 1. Els que manen. Els grans beneficiats, sense dubte. Per un costat, Iniciativa rep una pilota d’oxigen en un context nacional i estatal gens favorable i on el fraccionament de l’electorat santfeliuenc no l’ha beneficiat. Haver aconseguit que l’Estat es comprometi amb el soterrament sota un mandat amb l’alcaldia seva els dóna legitimitat per a demanar la confiança dels electors de Sant Feliu. El PSC, per altra banda, li ha faltat temps per a reivindicar que el projecte que s’executarà es va fer durant el govern sociovergent, l’últim intent fallit de soterrament.

 2. Ciutadans. Destructius. Estrany que no reivindiquin que amb el ciutadà Alegre de senador s’ha aconseguit el soterrament. Ni un trist tuit, ni un post al facebook en uns perfils fregits de política nacional. Un article del portaveu parcialment relacionat amb el tema, dedicat a la suposada poca capacitat de portar-lo endavant pels qui han gestionat la ciutat durant gairebé 30 anys (gens inexperts, per tant) i la valoració al ple, on es va recordar del passat de l’Alegre al PSC. Més enllà d’això, caldrà veure si l’impuls nacional que té el partit a Sant Feliu i l’estreta vinculació amb plataformes, com la que està en contra dels pisos tutelats a Mas Lluí (recordeu el ple aquell quan es feien a la sala Ibèria?), es tradueix en un augment del vot a les municipals.

 3. El PP. Emissaris. Després d’uns resultats pobres les últimes municipals (i estatals, i nacionals/autonòmiques...), tenen l’oportunitat de poder aprofitar el fil del soterrament per guanyar la partida, o almenys jugar la partida, contra Ciutadans. No és poc que un ministre del partit vingui a Sant Feliu i anunciï el soterrament. I, de moment, ho aprofiten. Han publicitat publicacions a facebook amb una foto del ministre i la sra. Ortega junts, jo també ho faria. Tot sigui que el ministre no es desdigui.

 4. PDCat, CDC, o com es digui en el moment de les eleccions. Incòmodes. Partint ja que les últimes eleccions municipals no els van anar bé, la falta de renovació ja comença a ser preocupant. A més, que el soterrament el pagui integrament l’Estat deixa fora de joc la Generalitat i, per tant, poder optar als beneficis en joc. Sempre els queda jugar la carta procés i la necessitat de l’espai a Sant Feliu per enfortir-lo, un discurs amb unes limitacions marcades a Sant Feliu.

 5. ERC. Escèptics. Han de jugar la partida de l’escepticisme, amb un gran numero d’escèptics pel què fa al compliment del govern espanyol, algú ha de saber canalitzar-ho. Un partit a l’alça a nivell santfeliuenc que, malgrat la jugada del soterrament els deixi fora de joc pel que fa al discurs nacional, la seva aposta per la participació ciutadana i el fet d’haver estat l’oposició d’esquerres (alhora que constructiva) d’aquesta legislatura els ha de permetre crear un discurs que els porti a plantar cara als que manen.

 6. Veïns per Sant Feliu. Nascuts amb una reivindicació concreta (assolida, per cert), i a falta de renovació, tenen capacitat d’atracció per a un tipus d’electors molt concret. Al no ser part del govern, ni aquí ni molt menys a Madrid, tampoc formen part dels qui gaudiran dels beneficis en forma de vots del soterrament. Caldrà veure si poden mantenir el nínxol de vots que van aconseguir el 2015 a través de la renovació imprescindible.

Queda molt i amb el panorama a nivell nacional aquest anàlisi pot quedar caduc a poques hores de ser publicat, però el camp de joc local promet un partit apassionant d’un any i mig que ens porti a les eleccions, possiblement de les més importants que hi ha hagut en el període democràtic en tant que el govern sortint s’haurà d’enfrontar a les obres del soterrament i, el més important, a la dotació de contingut de la superfície que deixi lliure el tren, que configurarà el futur de Sant Feliu.

Tot això si el Gobierno compleix.

Comentaris

terra i llibertat sant feliu de llobregat
4.

Señor Raul, sap que era el Pla Alegre? Vosté va estar molt content d´anar a la inauguració de la zona verda del Mas Llui ara fa pocs dies? Perquè ara están a favor de la incineració de residus i quan estaba PSC a l´ajuntament de SF i el tripartit al Govern de la Generalitat el seu partit hi estaba en contra? Una mica de coherencia, no?? I recordi que separar la brossa no vol dir ser separatista !!! Que el veig molt obsessionat amb el tema.

 • 4
 • 0
silvestre Gilaberte Sant Feliu
3.
Mi mayor respeto por el análisis y contenidos del artículo de Roger, mi comentario deja en segundo plano la cuestión electoral porque considero que lo relevante en este momento es el gran tema del soterrament.
En dos momentos de gran euforia institucional: ICV en el Auditori del Palau Falguera y el PSC en la Sala Iberia tuvieron que soportar las dudas, críticas y desacuerdos de la Federación de AAVV en el Palau y de la Plataforma del Soterrament Complet en el Iberia.
Personas que dedicamos horas y horas en los "llamados procesos de participación" considerábamos que el soterrament debía ser financiado integramente por el Estado y completo. Considerabamos también, que mientras el acuerdo fuera entre las tres administraciones y la financiación al 50, 25 y 25% no se daban las condiciones de su realización.
Hoy el encuadre ha cambiado radicalmente, el compromiso ha tenido lugar abierta y publicamente en la sala de Plenos del Ayuntamiento por una sola administración que es a la que le correspondió historicamente el soterrament.
Es un compromiso que su incumplimiento generaría una respuesta contundente y masiva de nuestra población.
Veïns hace días que solicitó disponer de la información técnica del proyecto 2010 con e lobjeto de recuperar los temas de debate de aquel momento: Trambia si o no; mantenimiento de la actual estación; propuestas en la zona deportiva; entrega final en la carretera de la Sanson; entrega en el inicio de Sant Joan; torres singulares de 13 pisos o no; etc,etc.
Estamos informando en actos públicos en todos los barrios y nos encontramos con muchas dudas razonadas producto de frustraciones, pero nuestra decisión es concluyente, trabajamos para que el proceso de propuestas y debates no sea institucional, haya participación real y que las divergencias, si las hubiera, sean solucionadas por consulta popular bien documentada y organizada.
Felicidades Roge por ser el iniciador en Feta y mis deseos de que los debates y las críticas sean razonadas y argumentadas.

 • 10
 • 0
Raúl C's
Señor Carbó,

Creo captar la ironía en su artículo respecto a la posición de mi formación. Insisto en que cuestiones como la del pont verd el equipo ICV+PSC ha demostrado su falta de liderazgo y capacidad. ¿30 años de experiencia? Le pongo un ejemplo: la señora Muñoz tiene 36 años... si llevase gestionando la ciudad 30 años como usted dice sería una concejal muy precoz... pues hubiese empezado con 6 añitos... Quizás en los 80 hubo equipos con capacidad... pero esa agua está más que pasada. Si juzgar los hechos (consumados) es ser destructor...

Que no le quepa duda a nadie. Este grupo municipal enarbolará todas las banderas que considere justas...y todavía más si se deben a agravios impulsados por la incapacidad de los comunistas y separatistas locales. Tanto si se producen en Mas Lluí (pisos y ausencia de plan de la vivienda), como en Rosas (ruídos en FM y nueva plaza que los fomentará) como en Falguera (campito, o la que se avecina con el desahucio masivo del parque agrario). Estaremos a la cabeza y en contra de la arbitrariedad del actual ayuntamiento.

Por último.Tiene razón en que quizás no hemos emfatizado el trabajo del señor Alegre como senador: el mismo Alcalde ya lo ha hecho públicamente agradeciendo su apoyo al respecto desde su trabajo en Madrid. En este caso, la humildad... nos ha podido.Tomamos nota.

En el caso del senador Alegre, él si que puede demostrar experiencia contrastada de gestión.
En resposta a Raúl C's
Roger Sant Feliu
2.
Benvolgut regidor Senyor Alba,

Sense voler entrar en picabaralles cibernètiques, l'ajuntament ha resolt el tema del pont verd, malgrat el retard en les obres (ignoro de qui és responsabilitat), amb certa mà esquerra assumint la proposta veïnal de la tanca de les rampes i les escales. Unes obres molt molt necessàries de feia anys i que serveixen per millorar l'accesibilitat entre tres barris de la ciutat.

Pel que fa a l'experiència de l'equip de govern, no ho personificava en una persona, la Sr. Muñoz, sinó en els partits. El coneixement en equip es trasmet. Nogensmenys, el seu partit té una experiència nul·la, aquí i a tot arreu. L'Excm. Sr. Senador Alegre va ser regidor de la mateixa àrea que actualment ocupa la Sr. Muñoz, una gestió que va ser polèmica en alguns aspectes, qui recordi aquella època ja ho sabrà.

En quasevol cas, estaré encantat de continuar la discussió epistolar mitjançant correu electrònic, la pot demanar enviant un mail a la redacció d'aquest diari, on ben segur que li podran faciliar. Segur que del diàleg ens en podem sortir beneficiats els dos.

Sense res més a afegir,

Roger
 • 4
 • 1
Raúl C's Sant Feliu
1.
Señor Carbó,

Creo captar la ironía en su artículo respecto a la posición de mi formación. Insisto en que cuestiones como la del pont verd el equipo ICV+PSC ha demostrado su falta de liderazgo y capacidad. ¿30 años de experiencia? Le pongo un ejemplo: la señora Muñoz tiene 36 años... si llevase gestionando la ciudad 30 años como usted dice sería una concejal muy precoz... pues hubiese empezado con 6 añitos... Quizás en los 80 hubo equipos con capacidad... pero esa agua está más que pasada. Si juzgar los hechos (consumados) es ser destructor...

Que no le quepa duda a nadie. Este grupo municipal enarbolará todas las banderas que considere justas...y todavía más si se deben a agravios impulsados por la incapacidad de los comunistas y separatistas locales. Tanto si se producen en Mas Lluí (pisos y ausencia de plan de la vivienda), como en Rosas (ruídos en FM y nueva plaza que los fomentará) como en Falguera (campito, o la que se avecina con el desahucio masivo del parque agrario). Estaremos a la cabeza y en contra de la arbitrariedad del actual ayuntamiento.

Por último.Tiene razón en que quizás no hemos emfatizado el trabajo del señor Alegre como senador: el mismo Alcalde ya lo ha hecho públicamente agradeciendo su apoyo al respecto desde su trabajo en Madrid. En este caso, la humildad... nos ha podido.Tomamos nota.

En el caso del senador Alegre, él si que puede demostrar experiencia contrastada de gestión.
 • 4
 • 9

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat