Placer: la revista més bonica i innecessària del moment

—Placer és la revista de l’associació La Mordida Literaria —afirma la periodista del Feta.

—Placer? —pregunta un lector un pèl desmemoriat.

—Sí, home —respon la reportera (més “dicharachera”) del Feta— Que no recorda l’entrevista de l’any?

—Mmmm... —rumia el lector amb la mirada perduda.

—O potser és que no va comprar L’Anuari? —l’interpel·la, una mica violentament, la periodista, enarcant les celles per sobre de les ulleres de pasta.

—Sí, sí és clar —mussita el lector, amb les galtes enrogides i els ulls baixos; que tanmateix sí que va fullejar el volum durant la presentació nadalenca als Pagesos i és capaç de cercar una escapatòria—. Ja ho recordo. Aquella a la qual dos personatges ben estrambòtics reconeixien que es dedicaven a editar una revista literària sense gairebé conèixer res d’alguns dels escriptors.

—Precisament! —exclama triomfant la Carme.

Estimat lector, aquest és un diàleg fictici (creiem) que fem servir per presentar de nou la nostra revista (Placer). La revista és prou desconeguda per al gran públic i, per tant, creiem que és ben justificada aquesta representació (en les dues accepcions, tot i que especialment la teatral). De forma molt resumida (perquè just ara s’inicia el tercer any, el cinquè solstici/equinocci, la novena estació del viatge) cal insistir en el fet que la revista Placer és molt-molt endogàmica. Placer és atroç i entranyable. Placer és una bombolla de sabó que ascendeix distingida i refinadament cap a l’estratosfera i que, quan esclata, deixa caure graciosament la pluja àcida sobre les delicades retines hipnotitzades que van contemplar incautament el seu recorregut vaporós. Placer és la més bella de les derrotes de l’anarquisme. Placer és un nàufrag esborrant avergonyit el seu crit de socors a la riba d’una platja deserta. Placer és la causa i (tot i que no és massa clar) la solució a tots els nostres problemes. Placer és Poesia, Literatura, Art, Coneixement, Erotisme i una Raresa. En fi, que per a no caure a l’oblit més absolut, hem pensat que cada trimestre farem una nota al Feta per recordar/rememorar l’efemèride. Després, serà el lector qui decideixi si vol accedir a la revista i, sobretot, llegir-la.

La revista és digital i gratuïta, i és la punta de llança dels plans maquiavèl·lics de La Mordida per conquerir el món (tot i que amb prou feines quedi res d’aquest món). Això... no, en veritat (de veritat) la revista és només una de les activitats de divulgació literària —i també una vàlvula d’escapament per a la creativitat—, de l’associació. Tenim també una llibreria al barri de Sants (Barra/llibre), organitzem un concurs de relats breus (El Laurel) i, també, col·laborem molt activament a la Setmana de la Poesia de Sant Feliu. En qualsevol cas, Placer és l’arma que llencem amb més força (si no incloem els segrestos...) per a fomentar la lectura. Per cert, al darrer número, dedicat a Pere Calders, per fi expliquem els motius pels que la revista és editada en castellà. No es tracta d’una justificació. Però sí que és cert que en els temps que vivim (les hores greus (també definides com la franja horària que comprèn el tancament dels bars i l’obertura dels “afters”)) podria semblar pertinent explicar el per què d’aquesta elecció. Si el lector llegeix el pròleg de Placer nº9 podrà comprovar que no reeixim en l’intent. Hi ha molts motius (per no trobar motius), però el principal és que no vam fer cap elecció, simplement vam fer un primer número en castellà... i després, la inèrcia. La màgia del bilingüisme —vam bromejar. I, justament —reflexionem ara—, és aquesta naturalitat amb què molts de nosaltres tractem aquest tema (que no hauria de ser cap problema) la que esdevé (al final sempre hi ha una “muraleja”; pronunciar amb l’accent del Baix Llobregat) o hauria d’esdevenir la més normal de les explicacions (No toqueu les nostres escoles!).

En fi, ja ho hem dit. Placer és disponible a la xarxa i el lector (al qual felicitem efusivament, amb llàgrimes als ulls, per arribar fins aquí) és convidat a llegir-la, si ho vol. Nosaltres farem la revista, igualment. I, si l’equip de redacció del Feta s’atreveix (de nou cal imaginar aquí les celles elevades de l’entranyable cap de redacció ) tornarem d’aquí a tres mesos, al proper solstici, per presentar el proper número.

 

El Consell Editorial de Placer

 

NOTA: La revista es presentarà aquest divendres a les 19h a la Biblioteca Montserrat Roig.

Comentaris

Antonia Dueñas Sant Feliu Llobregat
1.

Fantàstic article!!! No és passió de mare, eh!!!

  • 4
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat