El llaç groc no és un símbol polític

A Sant Feliu de Llobregat tenim moltes classes d'herois. Però bona part d'aquests herois s'ajunten cada dilluns a les vuit del vespre a la plaça de la Vila per demanar l'alliberament dels presos polítics. Són persones anònimes, de totes les edats, de tots els substrats socials… El que avui en dia s’anomena “transversals”. Són persones que parlen de justícia, que parlen de llibertat i que parlen de democràcia. Persones que s'ajunten dilluns rere dilluns, faci fred, plogui o sigui festiu, per parlar de construir una societat millor, més lliure, més justa i més democràtica. No hi prestem prou atenció a aquesta qüestió, però hauríem de pensar tots plegats en el fet de que en ple segle XXI a la plaça d’ una capital de comarca d'una comunitat autònoma d'un país d’ Europa s'ajunti un centenar de persones a manifestar que no senten viure en un estat lliure, just i democràtic.

Totes aquestes persones tenen en comú un símbol de lluita, el llaç groc, que s’ ha convertit en un símbol de llibertat per els presos polítics des de que ANC i Òminum Cultural demanessin el passat 16 d’ octubre que la gent els portés per exigir l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, exigència a la que es va sumar Amnistia Internacional dos dies després en un dur comunicat contra la decisió de presó provisional sense fiança.

Ara, partits polítics unionistes com Ciudadanos, el PSC o el PP intenten vincular aquest símbol a un partit polític o a una tendència política, com si al 2003 el govern de torn hagués declarat que el símbol de la pau tenia tendències polítiques quan cridàvem “no a la guerra!”. Però potser ha estat aquest govern del PP i aquests partits unionistes de Ciudadanos i PSC els que han aconseguit que els llaços grocs passessin de ser un símbol de llibertat per uns presos polítics a un símbol de LLIBERTAT (així en majúscules).

Durant la campanya de les eleccions del 21 de desembre vàrem tenir la desgracia de veure com un nou protagonista es colava a les nostres converses, un òrgan administratiu del que casi no n'havíem sentit a parlar fins a aquell moment. Es tracta de la Junta Electoral. Un òrgan que, a petició de partits polítics unionistes com Ciudadanos, el PSC o el PP, van prohibir que avis i àvies de Reus es reunissin a la plaça de la vila per demanar l’alliberament dels presos polítics. Va prohibir que s'il·luminessin parcs, fonts i jardins de color groc a la ciutat de Barcelona. Va prohibir portar llaços grocs durant la jornada electoral, o que es veiessin aquests llaços grocs a hospitals, escoles o ajuntaments. Van prohibir, fins i tot, que hi hagués pancartes on posés “democràcia” o “llibertat”... Un òrgan administratiu depenent de l’estat prohibia les paraules “democràcia” i “llibertat” i i declarava la guerra al color groc. Potser va ser aquesta tossuderia de prohibicions, junt amb el lamentable escorcoll durant la final de la Copa del Rei de futbol, on hi va haver persones que es van haver de despullar per portar una samarreta de color groc, que aquest color i el llaç, com a mínima i portable expressió, s'hagin convertit en un símbol de “democràcia” i “llibertat”.

I és ara, després que partits polítics no unionistes, com PDeCAT o ERC, però també ICV i En Comú, s'han unit a la defensa pels drets humans que simboliza el llaç groc, que els partit unionistes assenyalen aquests mateixos partits com artífexs i, per tant, vinculen a un pensament polític el que és una lluita social. Ara, partits polítics com Ciudadanos, el PSC o el PP, ens assenyalen i ens diuen que si portem llaços grocs és que donem suport a l’independentisme, quan la lluita que defineix el llaç groc va molt més enllà… Però és que admetre això seria admetre la veritat: que vivim en un estat que no assegura la llibertat, la justícia i la democràcia als seus ciutadans i que per tant vivim en un estat que no defensa els drets humans fonamentals.

En clau local, hem vist com en el passat ple d'abril es va acordar col·locar una pancarta a la façana de l’Ajuntament per demanar l'alliberament del presos i acabar amb la persecució dels exiliats amb el lema “us volem a casa” i el llaç groc com a representació d'aquesta defensa dels drets humans, de la llibertat, la justícia i la democràcia. Evidentment va crear una fractura a l’ equip de govern, protagonitzada sobretot per la intervenció del regidor del PSC Josep Maria Rañé amb frases com que “la façana de l’Ajuntament de tots es marca amb el color d’ alguns”, com si el color groc fos cosa “d’ alguns”, com si la defensa dels drets humans fos cosa “d’ alguns”, com si les demandes d’ Amnistia Internacional i la ONU fos cosa “d’alguns”, o la lluita per la llibertat, la justícia i la democràcia fos cosa “d’alguns”.

Però no només el govern en coalició d’ ICV i el PSC se n'ha resentit. El malestar davant la moció també ha creat disconformitat en el si de Veïns per Sant Feliu. El plantejament de l'associació contra l’ IBI reconvertida en associació política em semblava correcta: no ficar-se en mocions supra municipals, votant en abstenció tot el que sonés a independentisme. És una estratègia lloable, intel·ligent i pràctica, però de nou errònia, al meu parer, en aquest cas. El que ha fet Veïns per Sant Feliu manifestant-se en contra de la votació afirmativa d'un dels seus regidors, en Jordi Sospedra, és abonar l'argument de partits com Ciudadanos, el PSC o el PP i permetre situar la defensa dels drets humans a l'alçada de baralles polítiques que poc tenen a veure amb la lluita per la llibertat, la justícia i la democràcia. Això em fa pensar que Veïns per Sant Feliu, davant les properes eleccions municipals del 2019 se sentiria més còmode pactant amb partits com Ciudadanos, el PSC o el PP… I això em dona força desconsol. En la meva opinió, quan es vota en una moció on hom s’ ha de posicionar vers els drets humans, o es vota si o es vota si, perquè votar abstenció es donar suport a l'opció del no. No podem abstenir-nos davant la flagrant violació de drets humans denunciada per bona part de la societat catalana, per Amnistia Internacional, per la ONU i per la justícia europea.

Vull dedicar aquest article d'opinió als regidors d’ ICV que van recolzar la moció de PDeCAT i ERC, tot i sabent que estaven posant en risc la governabilitat de Sant Feliu de Llobregat. Perquè davant la defensa dels drets humans no hi ha risc prou gran, ens hi juguem massa per donar un sol pas enrere o per donar cap batalla per perduda. El llaç groc es el símbol d'aquesta lluita i com més l'assenyalin més engrandiran la seva dimensió. Moltíssimes gràcies.

 

Comentaris

Rantamplán
Miguel si queréis cobrar más de pensión, ¿por qué no cotizasteis más en su día? ¿Eres consciente de que el país se tiene que endeudar para que tú puedas cobrar más? Y las deudas antes o después hay que pagarlas. Tu sabías la pensión que te iba a quedar desde hace mucho mucho tiempo. ¿Hiciste algo para mejorarla? En mi opinión no es justo que los trabajadores en activo actuales, incluyendo el repartidor de pizzas o el empleado de hamburguesería o el que va en una bici de Glovo, te tengan que costear tu incremento. ¿Eres consciente de que la pensión media está por encima de lo que cobran el 40% de los trabajadores en activo? Tengo la impresión que sois unos egoistas que os queréis beber las últimas gotas de la cantimplora. Entiendo que muchos decís que tenéis que alimentar a vuestros nietos, pero a este paso los que serán pobres como ratas serán vuestros hijos.
Y respecto al lazo amarillo, sólo es un instrumento para señalar a quien no lo lleva y discrepa de esta locura. .
En resposta a Rantamplán
Miguel Sant Feliu de Llobregat
10.
Sr. "Rantamplan",
1) no cobro pensión alguna. Soy un trabajador en activo que pese a considerarme aún joven llevo cotizados casi 20 años.
2) la pensión media en España está en 936 eur. a fecha 1 de mayo de 2018. http://www.seg-social.es/Internet_1/Estadistica/Est/Pensiones_y_pensionistas/Pensiones_contributivas_en_vigor/Por_Comunidades_Aut_nomas_y_provincias/ESTC_005357
Hay pensiones más altas, pero también las hay más bajas. Lo que se reclama es que no se pierda poder adquisitivo, no se cuestiona el importe de la pensión sino la revalorización de la misma. Por tanto, nada tiene que ver con lo que se haya cotizado o no durante la vida laboral.
3) Actualmente el salario medio en España está por encima de la pensión media. Pero es cierto que un porcentaje muy elevado de trabajadores en activo tienen salarios de miseria, y condiciones laborales de miseria también, fruto de las reformas laborales tanto del PSOE como del PP, sobretodo esta última que precarizó el empleo, los salarios y las condiciones laborales como nunca habíamos visto en este país en detrimento de los trabajadores y en beneficio del empresariado.
4) El problema es ese. "El beberse las últimas gotas de la cantimplora". El pelearnos por las migajas, porque si las pensiones se financian con las cotizaciones a la seguridad social, y estás cada vez son más paupérrimas, ¿quién gana? Cómo en el casino, la banca siempre gana. Los empresarios que pagan salarios de miseria y por tanto un porcentaje de cotización a la seguridad social de miseria también, son los que ganan.
Haga un ejercicio. Compare cuál es la pensión media, el salario mínimo profesional y el salario medio en países de nuestro entorno, en la Unión Europea. Acto seguido, léase de nuevo su comentario y reflexione sobre dónde está el problema y especialmente trate de averiguar quién es el verdadero egoísta. Estoy seguro que usted por sí mismo sabrá sacar sus propias conclusiones. Un saludo.
  • 3
  • 1
Miguel
A Sant Feliu de Llobregat tenim moltes classes d'herois. Però bona part d'aquests herois s'ajunten cada dilluns a les dotze del matí a la plaça de la Vila per demanar unes pensions dignes, o s'ajunten cada dijous a l'avv Falguera per ajudar persones amenaçades pels bancs de desnonar-los i molts matins es mobilitzen per tal d'aturar-los, o s'ajunten constituint plataformes per tal d'evitar el tancament per part de la Generalitat de linies de l'escola pública, o s'ajunten per protestar contra la barbàrie comesa per part Israel contra el poble palestí, o s'ajunten per mantenir obert el Cinebaix o dotar de continguts el Fetasantfeliu...a Sant Feliu de Llobregat tenim moltes classes d'herois...
En resposta a Miguel
Rantamplán SFLL
9.
Miguel si queréis cobrar más de pensión, ¿por qué no cotizasteis más en su día? ¿Eres consciente de que el país se tiene que endeudar para que tú puedas cobrar más? Y las deudas antes o después hay que pagarlas. Tu sabías la pensión que te iba a quedar desde hace mucho mucho tiempo. ¿Hiciste algo para mejorarla? En mi opinión no es justo que los trabajadores en activo actuales, incluyendo el repartidor de pizzas o el empleado de hamburguesería o el que va en una bici de Glovo, te tengan que costear tu incremento. ¿Eres consciente de que la pensión media está por encima de lo que cobran el 40% de los trabajadores en activo? Tengo la impresión que sois unos egoistas que os queréis beber las últimas gotas de la cantimplora. Entiendo que muchos decís que tenéis que alimentar a vuestros nietos, pero a este paso los que serán pobres como ratas serán vuestros hijos.
Y respecto al lazo amarillo, sólo es un instrumento para señalar a quien no lo lleva y discrepa de esta locura. .
  • 1
  • 6
Joan N Sant Feliu SF
Pensar que no hi ha presos polítics sense defensar uns psicòpates de la magistratura i del govern del PP, és possible, però tens el risc que et titllin de "Mala Gent" i tot per una trivialització i banalització producte del PROCÉS/PROPAGANDA.

PROPAGANDA per crear un comunitarisme populista cada vegada amb més tics autoritaris que necessita la unanimitat per tenir subjecta a la gent, per definir-se a si mateixos com "la bona gent" enfront de la "mala gent" que no combrega amb els seus postulats, i tot per continuar amb el poder, la independencia es secundari, "fer república" o el llaç groc és trade mark.

Al españolisme també hi ha PROPAGANDA però poc treballat, ho diuen Tabarnia i només dir-ho ja tinc caspa.

I per cert que els alliberin, ara mateix!, I que tinguin un judici just.
En resposta a Joan N Sant Feliu SF
Isarn Sant Feliu de Llobregat
8.
No ho he dit pas que siguis mala gent, de fet no se perquè tu mateix t’ ho dius si vols que estiguin lliures i tinguin un judici just. Crec que el problema es que vincules el llaç groc a quelcom que no t’ agrada... es el mateix tic de “si no dones suport a la independència ets un fatxa”, les generalitzacions i els reduccionismes son dolents pel diàleg.
  • 6
  • 17
Isarn
Totalment d’ acord, Miguel. El millor valor de Sant Feliu es la seva gent.
En resposta a Isarn
Joan N Sant Feliu SF SF
7.
Pensar que no hi ha presos polítics sense defensar uns psicòpates de la magistratura i del govern del PP, és possible, però tens el risc que et titllin de "Mala Gent" i tot per una trivialització i banalització producte del PROCÉS/PROPAGANDA.

PROPAGANDA per crear un comunitarisme populista cada vegada amb més tics autoritaris que necessita la unanimitat per tenir subjecta a la gent, per definir-se a si mateixos com "la bona gent" enfront de la "mala gent" que no combrega amb els seus postulats, i tot per continuar amb el poder, la independencia es secundari, "fer república" o el llaç groc és trade mark.

Al españolisme també hi ha PROPAGANDA però poc treballat, ho diuen Tabarnia i només dir-ho ja tinc caspa.

I per cert que els alliberin, ara mateix!, I que tinguin un judici just.
  • 8
  • 7
Miguel
A Sant Feliu de Llobregat tenim moltes classes d'herois. Però bona part d'aquests herois s'ajunten cada dilluns a les dotze del matí a la plaça de la Vila per demanar unes pensions dignes, o s'ajunten cada dijous a l'avv Falguera per ajudar persones amenaçades pels bancs de desnonar-los i molts matins es mobilitzen per tal d'aturar-los, o s'ajunten constituint plataformes per tal d'evitar el tancament per part de la Generalitat de linies de l'escola pública, o s'ajunten per protestar contra la barbàrie comesa per part Israel contra el poble palestí, o s'ajunten per mantenir obert el Cinebaix o dotar de continguts el Fetasantfeliu...a Sant Feliu de Llobregat tenim moltes classes d'herois...
En resposta a Miguel
Isarn Sant Feliu de Llobregat
6.

Totalment d’ acord, Miguel. El millor valor de Sant Feliu es la seva gent.

  • 3
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat