L'organització és la llavor de les victòries

"Si no existe la organización, las ideas, después del primer momento de impulso, van perdiendo eficacia."

Ernesto “Che” Guevara

 

Una bona organització és la millor base per poder desenvolupar un bon projecte, per lluitar per uns valors o ideals, o per resoldre problemes bàsics de la societat. Una organització és, en definitiva i amb totes les seves variants, un conjunt de persones amb un o uns objectius comuns, i amb un fil que les uneix. I a la nostra ciutat en sabem molt d’això. I gràcies a això som un poble viu.

En són exemple les colles de cultura popular. Cadascuna en el seu àmbit, i totes interconnectades per tirar endavant les Festes de Maig, les Festes de Tardor, les activitats que setmana rere setmana realitzen... Unes colles que avui dia mouen més d’un miler de persones, i que molts cops han de suplir amb autogestió i autoorganització la falta de recursos i ajudes de les institucions. Unes colles que mereixerien molt més del que reben; això, però, donaria per un altre article.

També són exemple a seguir les organitzacions socials i cíviques, que ens ensenyen constantment que “viure vol dir prendre partit”, en paraules de Gramsci. Com ara l’assemblea de pensionistes, que dilluns rere dilluns reclamen a la Plaça de la Vila un dret vital com és el dret a una jubilació digna. Tot i l'edat de les persones que l’integren, són incansables. O entitats com la PAH, Sostre Cívic i Coopera Sant Feliu, que busquen solucions per revertir l’incompliment sistemàtic de “l’Artículo 47 de la Sagrada Constitución” (Todos los españoles tienen derecho a disfrutar de una vivienda digna y adecuada.). Uns problemes habitacionals cada cop més diversos i que estan in crescendo. Avui en dia, per exemple, cal estar en peu de lluita contra els preus abusius del lloguer, que no ens permeten emancipar-nos als i a les joves precàries i que ofega a tantes i tantes famílies. En aquest àmbit social també cal destacar organitzacions com Violeta, que promou la visibilització de les persones LGTBI+, d’UCFR i Sant Feliu Antifeixista, que lluiten contra la intolerància i contra l’odi. Així com aquest mateix diari digital, el Fet A Sant Feliu, el Cinebaix, les entitats del Casal Popular Blanca Bardiera com ara Sant Feliu Feminista, els esplais, el CAU, i tantes altres organitzacions que em deixo que fan i mouen el Sant Feliu del dia a dia. Tampoc vull deixar de mencionar les Associacions de Veïns, que tenen una importància vital als barris, i que cada cop tenen menys força, a causa de l’individualisme i la falta de consciència de classe i de barri. Organitzacions tants cops maltractades des de diverses instàncies i cercles de poder. També és de justícia reconèixer la tasca que fan contra la repressió i per la llibertat organitzacions com l’ANC, Òmnium o el CDR.

Per acabar, deixeu-me que escombri una mica cap a casa. Avui dia les organitzacions que treballen en l’àmbit de la política institucional, enteses com a partits polítics, pateixen un descrèdit generalitzat per part de la societat. Un descrèdit guanyat per unes quantes (moltes! massa!) persones i partits que porten tants anys acaparant el poder per a “el suyo beneficio político”. Un descrèdit que ens inclou a totes i a tots al mateix sac. Un sac que hem de saber trencar amb altres maneres de fer política. Una nova manera de fer política que begui de tota la xarxa d’organitzacions, i que serveixi de caixa d’eines i de corretja de transmissió de totes les lluites cap a les institucions. I en això estem moltes i molts de nosaltres. I en això seguirem.

Comentaris

terra i llibertat sant feliu de llobregat
1.

Associanisme i Cultura sempre per davant. No volem una ciutat "Splau" que es el que molta gent demana.

  • 12
  • 1

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat