Les presses no semblen bones conselleres

Dos fets són els principals responsables del moment que viu l’aspiració del soterrament: L'acord de 2006, que va originar la redacció del projecte de soterrament que s'ha actualitzat i que es transformarà en projecte executiu cap a final d'any; la decisió del govern del PP d'invertir en Catalunya 4000 milions d'euros per contrarestar el creixent independentisme.


Potser hi han molts altres fets que han ajudat a fer que Sant Feliu estigui més a prop que mai de veure l'inici de la desaparició de les vies del ferrocarril de la superfície, però és indiscutible que el fet que el soterrament tingués un projecte (amb declaració d'impacte ambiental vigent) elaborat va fer que quan Rajoy va anunciar la inversió de 4.000 milions en Catalunya, Sant Feliu va passar al primer lloc de la llista. I a sobre, tot finançat per l'Estat. Fins aquí, com diu la dita manxega, "miel sobre hojuelas".


No sembla, aquesta vegada, que factors d'inestabilitat econòmica o política tornin a deixar-nos amb la mel als llavis. Però tot i això no es pot tornar a cometre els mateixos errors que en moments pretèrits. La definició de la ciutat que es pot configurar una vegada les vies del tren desapareguin del nostre paisatge urbà, no es pot liquidar en poc més de sis mesos. Un procés de participació de setembre a abril, és un error majúscul per diferents motius. El principal perquè difícilment la participació ciutadana serà significant, ja que el fet d'haver-se anunciat diverses vegades en els 40 anys de reivindicació que el soterrament era una realitat només ha aconseguit crear un gran escepticisme davant de qualsevol nou anunci en aquest sentit. I per no fer-ho bé, sinó molt bé (com sospira l'actual equip de govern municipal) aquest procés de participació ha de ser molt participatiu, i difícilment la ciutadania participarà fins que el soterrament sigui una evidència, és a dir, fins que comencin les obres. Però també és necessària una major informació del que pot suposar per a la ciutat la desaparició de les vies i l'oportunitat que es pot obrir per reconfigurar la nostra ciutat (o acabar de configurar-la) des de moltes vessants. L'àmbit de discussió no ha de ser només la superfície alliberada, això potser equivaldria simplement a fer un nou gran carrer (1,5 km de llarg per 40 m d'amplada), ni tan sols es tracta de repensar els espais de l'entorn de la via del tren. S'ha de repensar tota la ciutat: els equipaments (en una ciutat de la nostra dimensió), la mobilitat i el transport públic, el comerç i l'activitat econòmica, per exemple, són aspectes de ciutat i no només d'una zona concreta o d'un àmbit concret. Per tant l'àmbit de debat ha de ser tota la ciutat.


I s'han de definir els invariables de la qüestió (la desaparició o no de l'edifici actual de l'estació, la implantació del tramvia per la superfície del soterrament, l'ampliació del complex, ...) i perquè ho són.

Les primeres sessions de "Diàlegs del soterrament" no han generat pràcticament cap expectació. I les eleccions municipals de 2019 no poden ser l'argument per fer un procés de participació fet a corre-cuita per tal d'arribar a l'abril, just abans de la campanya electoral, amb un debat tancat. No, no és el que cal, ni de bon tros, fins i tot, que les idees sobre la ciutat de les properes generacions, sigui un element principal del debat electoral seria bo i recomanable.

Amb 48 mesos d'obra, com a mínim, tenim molt marge per fer un procés de participació millor, sense presses. Si veritablement és un projecte unitari, no te sentit córrer perquè s'acaba aquesta legislatura i arriben eleccions, el soterrament hauria d'estar per sobre d'aquestes coses, però de moment no ho sembla.

Comentaris

Jordi San José Buenaventura Sant Feliu
10.

Juan Antonio,
Com comprendràs, discrepo totalment:
https://jordisanjose.blogspot.com/2018/07/com-la-carretera-i-la-rambla-juntes-com.html
jsj

  • 2
  • 4
terra i llibertat
Ostia Raul (C´s) a veure si el Vazquez sera l´alcaldable de Ciudadanos y tu no !!! juajaujuaa...
En resposta a terra i llibertat
Antoni Sant Feliu de Llobregat
9.

No pateixes "terra i llibertat" en Vàzquez si es presenta, NO ho farà amb Ciutadans. El seu Ex-regidor Alegre només li va oferir un lloc de suport simbòlic en la llista de C's.
És Veïns que li fa la cort !!!
Per això els seu plantejament coincideix amb Sospedra (regidor de Veïns) i el que en els diari de Sant Feliu - que Vàzquez dirigeix - defensa el sector de Veïns que representa Silvestre, l'altre regidor de Veïns.

  • 4
  • 1
terra i llibertat sant feliu de llobregat
8.

Ostia Raul (C´s) a veure si el Vazquez sera l´alcaldable de Ciudadanos y tu no !!! juajaujuaa...

  • 20
  • 3
RAMON
doncs jo he assistit a 2 dels 3 actes i sempre he vist a en Vázquez. no em sembla que parli d'oïdes, un altra cosa es que estem d'acord amb el que expressa. siguem seriosos a la crítica
En resposta a RAMON
Marcial martin Caballero San feliu de Llobregat
7.
Vaya!!!! que contrariedad, ahora resulta de que en los actos estaba todo Sant Feliu, que capote mas bien dado.
  • 0
  • 7
Marcial martin Caballero
Vazquez, he de reconocer que el articulo que escribes unido a la reflexión que realizas al respecto de como deberíamos actuar, respecto a lo que debería ser el proyecto de soterramiento, en aras de no cometer errores que puedan hacer que nos tengamos que arrepentir todos, bien.... lo que apuntas, referente a la necesidad de no precipitarnos, ser pacientes y mirar las cosas desde la perspectiva futura, si te equivocas en el planeamiento, habrás perdido la gran oportunidad. No desearía extenderme en el en el tema que nos atañe, tan solo decirte Vazquez, que todo lo que has versado en el articulo escrito, ya ha sido tratado en profundidad, incluso acompañado de opiniones varias, en el curso de las jornadas de participación al respecto del soterramiento, hecho que le quita sustancialmente protagonismo a tu articulo, ya que no es ninguna novedad lo que has expuesto, de haber asistido a las jornadas de participación, estoy seguro de que hubieras añadido algunas cosas mas de las que se han tratado en el, es por ello que me congratularía mucho y todos los ciudadanos de San Feliu te lo agradeceríamos mucho, en adelante participaras físicamente en las numerosas jornadas de participación que nos restan.
Es importante, que todos aquellos que quieran y deseen hacer propuestas y ofrecer ideas, estas sean ofrecidas producto del capital de conocimientos adquiridos, no es de recibo ofrecer las ideas, "tocando de oído".
En cuanto lo que comentas, de que la ciudadanía en estos momentos, su posición respecto al soterramiento es, de cierto escepticismo, lo siento.....no puedo estar de acuerdo con la conclusión que comentas, se realiza desde un punto de negatividad, es lo mismo que el trabajador o empleado que exige a su empleador le pague el mes por adelantado, de lo contrario no empieza a trabajar, creo que hemos de pensar en positivo, todo y aceptando un riesgo, el viento sopla a nuestro favor y esta es una situación dada que a priori nos beneficia, en este caso sepamos aprovechar la oportunidad, trabajando todos a una.
de todas maneras Vazquez, gracias por el articulo, un abrazo y espero verte y saludarte en los próximas jornadas, in situ, en los actos que restan por realizarse, es ese lugar, el autentico foro de debate. Un abrazo.
En resposta a Marcial martin Caballero
RAMON SANT FELIU DE LL
6.

doncs jo he assistit a 2 dels 3 actes i sempre he vist a en Vázquez. no em sembla que parli d'oïdes, un altra cosa es que estem d'acord amb el que expressa. siguem seriosos a la crítica

  • 6
  • 3

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat