El primer soterrament

Dimarts 5 de juliol de 1966 el General Francisco Franco i la seva comitiva surten del Palau de Pedralbes, havent dinat, en direcció a Montserrat. El programa oficial preveu marxar a gran velocitat fins al Santuari, fer la visita oficial, inaugurar la remodelació del Pont del Diable a Martorell, i tornar amb parsimònia per totes les viles que travessava l’antiga Nacional II per rebre el propagandístic bany de masses habitual.

Al seu pas per Sant Feliu però, la comitiva dictatorial ha d’aturar la marxa al trobar-se les barreres del pas a nivell a l’Avenida del Generalísimo baixades.

Els guardaespatlles del Dictador ràpidament baixen dels cotxes i apressen al guardabarreres perquè apugi les barreres i el seguici avanci direcció a la Moreneta. El guardabarreres per sorpresa de tots s’hi nega, argumenta que compleix ordres i en cap cas pot apujar les barreres perquè el tren està a punt de passar.

En conclusió, el maleït dictador va patir en carn pròpia un mal endèmic de Sant Feliu. Aquell era l’última pas a nivell que creuava la carretera Nacional II. És a dir, l’últim pas a nivell de la Jonquera a Fraga estava precisament a la nostra ciutat.

Cap diari de l’època recull aquest fet. La història, que de ben segur coneixen molts santfeliuencs, l’he pogut trobar en el relat “Barreres per un dictador” de Jaume Molins, publicat en el “Va i Ve” de 1995.

No es descabellat pensar que en aquell mateix moment, en aquell cotxe oficial, el dictador decidís, com decideixen els dictadors, que aquell pas a nivell s’havia de suprimir. No es descabellat pensar-ho perquè és tant sols el mes següent que el Ministeri d’obres públiques franquista adjudica les obres per a suprimir el pas a nivell de la carretera.

I no és que el pas a nivell no fos font de problemes i maldecaps per la ciutat i els santfeliuencs des de sempre. La reclamació per suprimir-lo havia estat a la ciutat tant insistent, i tant persistent, com el soterrament actual; i la resposta dels responsables, tant buida i tant sorda com la resposta que durant molts anys va tenir el soterrament que avui ens ocupa.

Prova d’això la podem trobar en un “Sol Ixent” (publicació de principis del segle XX) que el 1913 deia textualment : “Se 'ns assegura que 'n les primeres hores del matí i per descuit del guarda-barreres de servei en el pas del carril a nivell de la carretera s' han donat alguns cassos de passar trens sens que la barrera s' haigi posat. No cal dir el perill que'1 esmentat fet representa per els carros qu' en aquella hora, en nombrós nombre atravessen el pàs a nivell dirigint-se a Barcelona i es de desitjar no 's repeteixi més el descuit.” O en la mateixa publicació uns mesos més tard deia: “En el pas a nivell qu' amb la Carretera Reial forma la línia del carril de M. S. A. un tren ascendent alcançà en la passada setmana a un carro, destroçant les dos caballeríes que’l conduien. Afortunadament es lliurà d' una mort segura el carreter qu'al donarse compte del perill intentà salvar a les dos vestioles, sens tenir temps de contenirles.”

Més tard, a principis dels anys seixanta el problema d’aquest pas a nivell es va anar creixent exponencialment. Llegint el «Boletín Municipal» de l’època sabem que el volum de vehicles que travessaven la via era de 12.000 en dies feiners, i 16.000 en festius; i que durant el dia les barreres es tancaven quaranta-sis vegades, unes tres hores al dia. Amb l’obra feta es preveia que passarien 25.000 vehicles diaris

Tal com diu el setmanari “Alba” del 1962: “ens assabentem de les continuades i insistents gestions del nostre Ajuntament, envers les solucions definitives a un problema que s'agreuja per moments: el de la supressió del «pas a nivell», origen de molts accidents i de continuats entorpiments en la circulació rodada.”

Gairebé dos anys més tard del pas del dictador per Sant Feliu, el 13 de maig de 1967, es feia l’acte d’inauguració d’aquest primer “soterrament” santfeliuenc, que es va fer en set mesos i va costar cinquanta milions de pessetes de l’època.

Doncs aquesta és la història de com un personatge nefast i patètic, va ser víctima d’un fet igualment patètic. Tot un Jefe del Estado aturat en un pas a nivell en plena comitiva de viatge oficial, i com amb aquell posat autoritari va decidir per fi arreglar aquell nyap, tant persistent i tant molest com el nyap que avui dia encara ens és un incordi.

Comentaris

Valentí Grane
Em reafirmo amb el que he escrit del Sr. Fèlix Omedes. Vaig néixer i viure al costat seu fins que van tirar la seva casa de guardabarreres al costat de les barreres. Jugava amb els seus fills i anava a casa seva i a la caseta des d'on es baixaven les barreres sempre que volia, ell ens ajudava a la terrisseria. Coneixia les seves idees polítiques i per ell va ser un orgull fer parar al Franco.
La vigilància omplia la carretera i els voltants de la caseta però amb ell a dalt no hi havia ningu. Des de dalt és veia tota la baixada i quan va tancar les barres el dictador tot just començava la baixada.
Sr. Marcial, ens coneixem i quan vulgui li explico personalment.
En resposta a Valentí Grane
Marcial Martin Caballero Sant Feliu de Llobregat
12.
Sr. Valenti, para mi seria un placer poder tener una conversación con usted al respecto de aquello que me ha puntualizado, y porque no, de otras cosas si tercia y da lugar.
Un saludo y un abrazo.
  • 2
  • 8
Valentí Grane
Em reafirmo amb el que he escrit del Sr. Fèlix Omedes. Vaig néixer i viure al costat seu fins que van tirar la seva casa de guardabarreres al costat de les barreres. Jugava amb els seus fills i anava a casa seva i a la caseta des d'on es baixaven les barreres sempre que volia, ell ens ajudava a la terrisseria. Coneixia les seves idees polítiques i per ell va ser un orgull fer parar al Franco.
La vigilància omplia la carretera i els voltants de la caseta però amb ell a dalt no hi havia ningu. Des de dalt és veia tota la baixada i quan va tancar les barres el dictador tot just començava la baixada.
Sr. Marcial, ens coneixem i quan vulgui li explico personalment.
En resposta a Valentí Grane
Valentí Grané Sant Feliu de Llobregat
11.

N'oblidava de dir, que el senyal de pas de la via era independent del bloqueig de les barreres i no es podia aixecar si les barreres estaven obertes. Era el que em deixava fer a mi quan ell acabava de baixar les barreres.

  • 9
  • 1
Marcial Martin Caballero
He leído detenidamente el escrito y como amante de todo temario que refleje cualquier secuencia histórica,ya sea, por escrito,mediante vídeo o en su caso audio, me llama la atención, atendiéndolo y dándole un carácter muy especial, siendo mi receptividad y atención muy respetuosa, con todo aquello que me es transmitido.
Como premisa, he de comunicar que por la edad que en estos momentos cuento, tengo aún retenida en mi retina la foto fija de lo que fue el paso a nivel objeto de este escrito, pase innumerables veces, de joven, por este paso a nivel en vehículo( por supuesto que no era yo el que conducía).
De hecho, paso ha expresar los motivos y las reflexiones que acompañan, que no logro entender o comprender, deseando me proporcionen respuesta al respecto, y a los efectos, para así poder ampliar mis conocimientos.
1º.- Tengo serias dudas al respecto de que el comportamiento del Sr. Felix Omeda y el de los guardaespaldas fuere tal como esta redactado, ya que me consta de que era un señor que siempre guardaba las formas y su saber estar. Debo de entender y así entiendo, que al comunicar el Sr.Felix Omeda a los guardaespaldas del dictador, la situación que se estaba dando o produciendo, estos optaran por decir que se esperaban, y de hecho así fue, la comitiva incluido el dictador se espero.
Al parecer he de pensar, que en los alrededores del lugar, no se estaba dando ningún indicio, que llegara a pensar que se estaba poniendo en riesgo la integridad física, de aquellos que se estaban esperando, incluyo en ello al dictador, quedando constancia de que así fue.
Puede ser que ante esta situación, y previamente avisado el dictador de lo que estaba aconteciendo, este, ordenara a sus guardaespaldas, de que transmitieran al Sr. Felix Omeda de que la comitiva se esperaría el tiempo que fuera necesario, y así fue, las barreras no fueron levantadas.....y así el Sr Felix pudo cumplir con extrema responsabilidad su función y cometido.
Tal como esta reflejado en el escrito, tengo serias dudas, yo diría que muy serias dudas, me explicare....aquellas personas responsables y competentes en el área de la administración publica, dígase políticos, que estuvieron negociando, "sine dia" con los responsables del Ministerio correspondiente en Madrid ,de la necesidad de que el paso a nivel fuera eliminado, evitando así las barreras, tuvieran estos la necesaria constancia, eficacia, eficiencia y a la vez diligencia en las negociaciones con sus homólogos en Madrid, en aras de una resolución en favor de nuestros intereses con la mayor celeridad, de hecho no fructificaron, y así me consta.
¿He de pensar que fue un hecho de incompetencia o de desidia por parte de los representantes que tenían que negociar??? tanto de Sant Feliu como de Madrid, o he de pensar, que estos no eran las personas que al final decidían.
Pienso y debe ser así, que este paso a nivel "vio pasar" , a todo tipo de personas con responsabilidad política y social de todo el territorio Español, también por supuesto de Cataluña, y por lo que se pudo comprobar nadie reparó, que desde Barcelona a Fraga, el paso a nivel era el único obstáculo en forma de barreras que por entonces existía.
Después de todo llego a una conclusión,........en realidad y así se puede constatar, no fue el trabajo de los políticos de Sant Feliu, ni su gestión, ni tan solo los de España ni los afines en Cataluña, aquellos que posibilitaron se suprimiera el paso a nivel. De todo esto y a los hechos escritos me remito, he de pensar que fue la intervención del dictador, la que posibilito el que desde entonces y hasta nuestros días, aquel problema que tenia Sant Feliu definitivamente quedara resuelto.
También tengo la obligación de añadir, de que es muy posible, que también fuere la actitud y la conversación mantenida, que tuvieron los guardaespaldas con el dictador, lo que provoco dar de entrada, lo que en un futuro próximo seria, y así fue, la solución al problema.
En el supuesto de haber levantado las barreras por causa de intimidación el Sr.Felix Omeda, entra y cabe la posibilidad, de que no hubiera habido ningún accidente, tomando de hecho las precauciones necesarias. Pero esta acción hubiera abierto de hecho, la posibilidad de que los acontecimientos hubieren cambiado de enfoque, ya que la comitiva hubiere continuado, y los hechos acaecidos y vividos , hubieren quedado como simple anécdota, de hecho cabe esa posibilidad, quedando el proyecto de la supresión del paso a nivel relegado a tiempos "inseculorum".
En cuanto a los escritos de prensa, poco o nada de caso se les puede hacer, ya que en esos tiempos la prensa estaba controlada por el régimen, y si daba el caso intervenida, y aquella que se salia del guion establecido, el numero de prensa o revista que procedía, quedaba secuestrado.
Desde molt petit amb van di: No tan sols es tracta d´saber llegir o escriure, tambe es important y basic saber digerir o peir, tot allo que escrius.
Un saludo.


En resposta a Marcial Martin Caballero
Valentí Grane Sant Feliu de Llobregat
10.
Em reafirmo amb el que he escrit del Sr. Fèlix Omedes. Vaig néixer i viure al costat seu fins que van tirar la seva casa de guardabarreres al costat de les barreres. Jugava amb els seus fills i anava a casa seva i a la caseta des d'on es baixaven les barreres sempre que volia, ell ens ajudava a la terrisseria. Coneixia les seves idees polítiques i per ell va ser un orgull fer parar al Franco.
La vigilància omplia la carretera i els voltants de la caseta però amb ell a dalt no hi havia ningu. Des de dalt és veia tota la baixada i quan va tancar les barres el dictador tot just començava la baixada.
Sr. Marcial, ens coneixem i quan vulgui li explico personalment.
  • 8
  • 0
Marcial Martin Caballero Sant Feliu de Llobregat
9.
He leído detenidamente el escrito y como amante de todo temario que refleje cualquier secuencia histórica,ya sea, por escrito,mediante vídeo o en su caso audio, me llama la atención, atendiéndolo y dándole un carácter muy especial, siendo mi receptividad y atención muy respetuosa, con todo aquello que me es transmitido.
Como premisa, he de comunicar que por la edad que en estos momentos cuento, tengo aún retenida en mi retina la foto fija de lo que fue el paso a nivel objeto de este escrito, pase innumerables veces, de joven, por este paso a nivel en vehículo( por supuesto que no era yo el que conducía).
De hecho, paso ha expresar los motivos y las reflexiones que acompañan, que no logro entender o comprender, deseando me proporcionen respuesta al respecto, y a los efectos, para así poder ampliar mis conocimientos.
1º.- Tengo serias dudas al respecto de que el comportamiento del Sr. Felix Omeda y el de los guardaespaldas fuere tal como esta redactado, ya que me consta de que era un señor que siempre guardaba las formas y su saber estar. Debo de entender y así entiendo, que al comunicar el Sr.Felix Omeda a los guardaespaldas del dictador, la situación que se estaba dando o produciendo, estos optaran por decir que se esperaban, y de hecho así fue, la comitiva incluido el dictador se espero.
Al parecer he de pensar, que en los alrededores del lugar, no se estaba dando ningún indicio, que llegara a pensar que se estaba poniendo en riesgo la integridad física, de aquellos que se estaban esperando, incluyo en ello al dictador, quedando constancia de que así fue.
Puede ser que ante esta situación, y previamente avisado el dictador de lo que estaba aconteciendo, este, ordenara a sus guardaespaldas, de que transmitieran al Sr. Felix Omeda de que la comitiva se esperaría el tiempo que fuera necesario, y así fue, las barreras no fueron levantadas.....y así el Sr Felix pudo cumplir con extrema responsabilidad su función y cometido.
Tal como esta reflejado en el escrito, tengo serias dudas, yo diría que muy serias dudas, me explicare....aquellas personas responsables y competentes en el área de la administración publica, dígase políticos, que estuvieron negociando, "sine dia" con los responsables del Ministerio correspondiente en Madrid ,de la necesidad de que el paso a nivel fuera eliminado, evitando así las barreras, tuvieran estos la necesaria constancia, eficacia, eficiencia y a la vez diligencia en las negociaciones con sus homólogos en Madrid, en aras de una resolución en favor de nuestros intereses con la mayor celeridad, de hecho no fructificaron, y así me consta.
¿He de pensar que fue un hecho de incompetencia o de desidia por parte de los representantes que tenían que negociar??? tanto de Sant Feliu como de Madrid, o he de pensar, que estos no eran las personas que al final decidían.
Pienso y debe ser así, que este paso a nivel "vio pasar" , a todo tipo de personas con responsabilidad política y social de todo el territorio Español, también por supuesto de Cataluña, y por lo que se pudo comprobar nadie reparó, que desde Barcelona a Fraga, el paso a nivel era el único obstáculo en forma de barreras que por entonces existía.
Después de todo llego a una conclusión,........en realidad y así se puede constatar, no fue el trabajo de los políticos de Sant Feliu, ni su gestión, ni tan solo los de España ni los afines en Cataluña, aquellos que posibilitaron se suprimiera el paso a nivel. De todo esto y a los hechos escritos me remito, he de pensar que fue la intervención del dictador, la que posibilito el que desde entonces y hasta nuestros días, aquel problema que tenia Sant Feliu definitivamente quedara resuelto.
También tengo la obligación de añadir, de que es muy posible, que también fuere la actitud y la conversación mantenida, que tuvieron los guardaespaldas con el dictador, lo que provoco dar de entrada, lo que en un futuro próximo seria, y así fue, la solución al problema.
En el supuesto de haber levantado las barreras por causa de intimidación el Sr.Felix Omeda, entra y cabe la posibilidad, de que no hubiera habido ningún accidente, tomando de hecho las precauciones necesarias. Pero esta acción hubiera abierto de hecho, la posibilidad de que los acontecimientos hubieren cambiado de enfoque, ya que la comitiva hubiere continuado, y los hechos acaecidos y vividos , hubieren quedado como simple anécdota, de hecho cabe esa posibilidad, quedando el proyecto de la supresión del paso a nivel relegado a tiempos "inseculorum".
En cuanto a los escritos de prensa, poco o nada de caso se les puede hacer, ya que en esos tiempos la prensa estaba controlada por el régimen, y si daba el caso intervenida, y aquella que se salia del guion establecido, el numero de prensa o revista que procedía, quedaba secuestrado.
Desde molt petit amb van di: No tan sols es tracta d´saber llegir o escriure, tambe es important y basic saber digerir o peir, tot allo que escrius.
Un saludo.


  • 3
  • 14
Valentí Grané
El guardabarreres era el Sr. Félix Omedes, la seva familia segueix vivint a St. Feliu.
Jo habia vist com obria les barreres si algú tenia pressa, ja que em deixaba estar amb ell a la "casilla".
Quan el tren entraba "en zona" baixava les barreres i obria el senyal de pas, en aquell moment les barreres quedaven bloquejades, pero hi habia un pasador i si ell veia que tenia temps, el treia i obria la barrera perque passes qui tenia pressa.
La casualitat va fer que quan el Franco començaba a baixar de St.Just, el tren va entrar "en zona" i ell va baixar les barreres a tota pastilla i va obrir el senyal,.
Efectivament l'escorta volia obrir la barrera, però ell va dir que no es podia i es va haber d'esperar.
Això ho explicava ell, molt orgullós, ja que deia que ell habia fet esperar al Franco, ja que deia que si ell hagues volgut tenia temps de pasar.
Aquest relat, es verídic jan que el vag viure en primera persona
Valentí
En resposta a Valentí Grané
Xavi PC Sant Feliu
8.

El Sr. Félix Omedes va fer massa bé la seva feina.
Hi ha moments en qué s'ha d'obeïr als que manen, si en Franco i la comitiva volen creuar la via just quan passava el tren, ... Sr. Fèlix, ... deixi'ls passar, coi !!!

  • 16
  • 1

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat