La dignitat no té preu

Va ser al Ple d'abril quan PdeCat i ERC van presentar una moció “davant la injustícia i en defensa de la llibertat”, on es demanava posar a la façana de l'Ajuntament una pancarta amb el llaç groc que reivindica l’alliberament dels presos polítics i el lema “us volem a casa”. La moció es va aprovar amb el suport dels partits que la presentaven més ICV-EUiA, el regidor de Veïns per Sant Feliu Jordi Sospedra i el regidor no adscrit Luis Serrano. En contra van votar C’s, PP i PSC, on cal recordar una intervenció airada i amenaçant del regidor Josep Maria Rañé on, força enfadat amb el signe de la votació, va dir que es tractava d'un “error polític important”. Tanmateix, no va ser fins un mes després que la pancarta es va colocar i la majoria dels ciutadans de Sant Feliu vam celebrar la mostra de dignitat de la que per fi feia gala el nostre consistori.

Quatre mesos després, per el ple de setembre, i com molt bé explica el portaveu d’ ERC Oriol Bossa al seu blog, es va registrar una moció en nom de C’s pel compliment de la sentència del Tribunal de Justícia de Catalunya del 5 de juliol de 2018, “per l'objectivitat i neutralitat institucional dels edificis municipals i l'espai públic de Sant Feliu de Llobregat”. Finalment no es va presentar en aquell ple, a la espera d’ un informe jurídic del secretari, a petició de l'alcalde.

Com explica ICV en un comunicat, finalment no han esperat a portar la moció al Ple d'octubre i, a partir de l'informe jurídic, el govern ha tirat pel dret, manipulant la pancarta perquè el llaç groc desaparegui.

A partir d'aquests fets, tinc diferentes consideracions:

Consideracions Informatives:

Ja estem acostumats a que el govern de Sant Feliu de Llobregat no dongui explicacions a no ser que hi hagi força ressò a les xarxes socials. Es en aquell moment en el que els serveis de comunicació de l'Ajuntament acostumen a “informar” vagament. Tanmateix, sembla que la tendència ha canviat i ara el govern de Sant Feliu de Llobregat ja no utilitza els canals oficials de govern, si no que directament destinen els seus esforços a les webs dels seus partits polítics. Es una tendència que ja ha tingut un protagonista durant tota la legislatura en la persona de l’alcalde Jordi San José, que preferia utilitzar el seu perfil de Facebook i el seu blog personal per informar a la població que fer-ho oficialment. Les persones bloquejades per l'alcalde hem patit la desinformació de no conèixer les seves publicacions i la de les vaguesses o directament mentides del canal de comunicació oficial de l'Ajuntament.

I és ara, en començar el curs que el govern ha donat un pas més i si ja varem tenir una comunicació del regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Manel Martínez, a la web d’ ICV i cap als canals oficials de l'Ajuntament, ens trobem també que el govern ha fet un comunicat pel mateix canal per explicar la seva decisió de treure el llaç groc.

Crec que els canals d'informació del govern, de l'alcalde o d’un regidor ver a temes de la ciutat no haurien de ser ni perfils “privats” a les xarxes socials, ni webs de partits polítics si no els canals oficials de l'Ajuntament, com la seva web o els seus perfils a les xarxes socials.

Consideracions Jurídiques:

Com ja he dit abans, al blog d’Oriol Bossa s’ expliquen molt bé les implicacions jurídiques de la moció de C’s que s'hauria d'haver presentat al ple de setembre o després al d'octubre. Tanmateix faré un resum. La moció es basa en una sentencia del TSJC, però aquesta sentència només s'aplica a les estelades, ja que és l'única referència que se'n fa. Si es referís a la neutralitat dels espais públics de símbols en general entrariem en una guerra absurda on tothom podria exigir que no es posés la bandera lila el 8 de març, l’arc de San Martí el 28 de juny o la bandera republicana el 14 d’abril. Evidentment, tampoc fa referència als llaços grocs.

La interpretació del secretari, doncs, és perversa perquè compara l’ estelada amb el llaç groc, dotant-lo de caràcter polític i comprant, de facto, l'argumentari de la dreta espanyola on tot és ETA… dic, Independència. Com ja vaig deixar palès en aquest anterior article al Fet a Sant Feliu, el llaç groc no és cap símbol polític sinó una manifestació dels desitjos per la defensa dels drets humans que una part de la població té respecte als presos polítics i els exiliats. Aquesta opinió ve avalada per les peticions d'Amnistia Internacional i l'ONU, per les accions judicials d’Alemanya, Bèlgica, Escòcia i Suïssa i per declaracions d’ una quantitat ingent de jutges, polítics i periodistes de tots colors i de tot arreu.

A més, cal recordar que la interpretació del secretari no és més que una recomanació, que no té cap caràcter d'obligatorietat, com ja va quedar palès amb un anterior “informe negatiu”, en aquest cas de la interventora, que l'alcalde no va veure necessari acatar quan va demanar una bestreta de 19.000 euros per “tancar un pacte amb el fiscal” per un cas de corrupció, com s’ explica en aquest article del Fet a Sant Feliu.

Finalment s’ excusen al·legant una possible sanció económica, com si la nostra dignitat, i la preservació de les nostres institucions, i quan dic les nostres, em refereixo al nostre Ajuntament i a les mocions que s’hi voten depengués d'unes hipotètiques, molt hipotètiques multes. La dignitat no té preu.

Consideracions polítiques en clau local:

El que ha fet el govern d'aquesta ciutat és molt greu, perquè per una banda ha trepitjat la voluntat dels seus representants expresada en una moció del passat mes d'abril on s’aprobava una moció per posar una pancarta amb un llaç groc i el lema “us volem a casa” a la façana de Sant Feliu de Llobregat, i per l'altra ha negat el debat polític davant una moció d’un partit absolutament residual i minoritari que te com a portaveu una persona que es dedica a generar mala maror entre els ciutadans, insultar a la gent per les xarxes socials i amenaçar a empresaris que no estan d’acord amb les seves opinions.

El govern de Sant Feliu en general i l’alcalde en particular es pleguen a les demandes, exigències, amenaces i coaccions de la extrema dreta just el mateix dia que el propi alcalde escriu al seu blog que no hem de donar ales a l'extrema dreta comprant la seva porqueria feixista.

Consideracions polítiques en clau de país:

Dona la casualitat que el mateix dia que el govern d’ ICV i PSC van decidir treure la pancarta, sense comptar amb el debat al ple d'octubre, es va presentar la plataforma “Sobiranistes” amb Elisenda Alamany al cap davant.

Podríem, doncs, estan essent les víctimes d'una guerra interna al si de En Comú-Podem, on partidaris de la corrent més conservadora en la línea de Joan Coscubiela i Franco Rabell volguessin marcar territori davant de partidaris del ja “convidat a marxar” Albano Dante, del “retirat” Domenech i de la, molt probablement, “destituida” Elisenda Alamany.

Tot això acompanyat del típic nerviosisme per unes eleccions municipals a tocar podria haver provocat un greu perjudici per a la ciutadania de Sant Feliu de Llobregat, el de la política per decret. Just quan no han parat de dir que no s'ha de judicialitzar la política, el govern de Sant Feliu de Llobregat, amb ICV, però també amb el PSC com a còmplice necessari, decideix que les decisions polítiques preses en els plens per els partits que representen la ciutadania han de passar per el tamís judicial d'un estat que abomina la opinió que no sigui la seva i que s'ha mostrat desacreditat una i una altra vegada.

En resum

És per tot això que cal mantenir les decisions preses al ple, o com a mínim debatre i votar si cal o no tirar enrere, sense tenir por del que s'ha decidit i sense plegar-se a l'extrema dreta residual amb tan poca força, per sort, en la política de la ciutat… però que tindrà la força de l'amenaça i l'extorsió que li vulguem donar.

Desitjo que torni el llaç groc a la façana de l'Ajuntament i encara desitjo més, amb totes les meves forces, que arribi el dia que no calgui posar cap llaç groc a cap façana de cap Ajuntament.

Vull dedicar aquest article d'opinió a les persones que van votar afirmativament la moció del passat mes d'abril, per dir-los que no van cometre cap error i per recordar-los que defensen i representen a les persones que els van votar… no a una (in)justicia desacreditada a nivell internacional. Moltes gràcies.

Comentaris

Rantamplán
Isarn, el teu text de resposta és gramaticalment un desastre. Una petita evidència més que corrobora l'èxit del model d'immersió lingüística en la propagació del desconeixement de l'espanyol i la incultura. Es fa evident que aquest compleix perfectament allò perquè va ser dissenyat: fer de l'espanyol una llengua exòtica, invasora, fútil i degradada. Ara bé, suposo que per a tú serà motiu d'orgull i presumiràs d'escriure així de malament el castellà...
En resposta a Rantamplán
Isarn Sant Feliu de Llobregat
4.

et demanu disculps si ta anujat el meu textu... una abrasada a la parrilla. XD

  • 8
  • 4
Rantamplán Pipican Olorda
3.
Isarn, el teu text de resposta és gramaticalment un desastre. Una petita evidència més que corrobora l'èxit del model d'immersió lingüística en la propagació del desconeixement de l'espanyol i la incultura. Es fa evident que aquest compleix perfectament allò perquè va ser dissenyat: fer de l'espanyol una llengua exòtica, invasora, fútil i degradada. Ara bé, suposo que per a tú serà motiu d'orgull i presumiràs d'escriure així de malament el castellà...
  • 6
  • 13
Isarn Sant Feliu de Llobregat
2.
Señor Alba,

no sabe cuanto me alegra que alguien que crea que VOX son sus amigos y sus compañeros de ideario piense que está a las antípodas políticas de mis opiniones.

de la misma manera que me hace mucha gacia, recuerde que le dije que se hiciera una camiseta, que se agencie los 9025 votos que ganó Inés Arrimadas, y no uested, durante las anteriores elecciones autonómicas del 21D. Por qué a usted no lo votaron, de hecho a usted nunca lo han votado, ni siquiera en las municipales del 2015, donde iba cuarto en la lista... y visto lo visto... parece que en las póximas tampoco le van a votar... posiblemente por eso esté tan enojado. Sea como sea, tienen dos regidores, ni más ni menos... y eso no le permite governar, ni prácticamente incidir en la vida política de la ciudad, eso es lo que yo llamo un partido residual. Siento que le ofenda la verdad.

Pero no debería pagarlo con un ciudadano de a pie, un simple ciudadano que no forma parte de ningún partido y que simplemente se dedica a mostrar su opinión en una plataforma donde le dejan hacerlo. Me llama "ingenuo" y "patético", volviendo al insulto... no respeta mi opinión, ya que vuelve a llamarme "indepe", como si eso fuera un insulto, cuando en ningún momento hablo de "indepes" y cuando sabe de sobra que YO, y es mi opinión (la que usted no respeta) considero que el laoz amarillo no es un símbolo independentista, como tampoco lo ha considerado ningún juez en ningún juzgado de España... eso debería saberlo, es su trabajo.

Sobre los pantallazos de "mis amigos", si se refiere a las personas que hablan en mi muro, usted también lo hace (yo no en el suyo), ellos también guardan esos pantallazos en los que usted los llama "tontos", "delincuentes" o directamente amenaza con cerrar su trabajo en el caso de llegar a ser alcalde (esto por lo visto ya lo descartamos). Si para usted es una amenaza que quieran regalarle una rosa por Sant Jordi tiene un problema, o con la comprensión lectora o con las fiestas populares de Catalunya... elija.

En fin, debería recordar cual es su lugar, señor Alba... y dejar de ser el Sheriff de esta ciudad, pues es un representante público y como tal debería de actuar. Le deseo toda la suerte en lo personal y absolutamente ninguna en lo profesional. Un abrazo,.
  • 29
  • 15
Raúl Cs Sant Feliu
1.
Señor Batllés,

Leo con "extrema" indulgencia su artículo y dado que estamos en las antípodas políticas cualquier esfuerzo que emplee con usted será vano.

¿Tan dífícil es admitir por parte del mundo indepe que ICV-Comunes les ha VUELTO a tomar el pelo? Tienen ustedes tantas ganas de que les cedan el asiento (están donde están electoralmente hablando, y de ahí no pasarán, asumánlo? que se creen cualquie patraña que les cuentan. Tanta ingenuidad y patetismo, hace que a veces me despierten hasta mi vena más empática y solidaria. Respecto el tema de la pancarta... ya saben lo que les toca... tragar y esperar (marca de la casa ICV+Lidia Muñoz).

Respecto las afirmaciones que hace: "davant una moció d’un partit absolutament residual i minoritari que te com a portaveu una persona que es dedica a generar mala maror entre els ciutadans, insultar a la gent per les xarxes socials i amenaçar a empresaris que no estan d’acord amb les seves opinions" le haré solo dos apuntes. El primero: 9025 votos en las elecciones autonómicas (¿para usted qué es ser hegemónico? supongo que una mayoria a la norcoreana (que es el modelo que tienen, por cierto).

Y las referencias que hace a mi persona: señor Batllés, sus opiniones respecto a mí me son absolutamente indiferentes. Solo decirle una cosa: me he equivocado con usted. Nada más.

Pero hay un aspecto que no pienso pasar por alto. Guardo como oro en paño los pantallazos que sus amigos empresarios (y otros residentes en el extranjero) donde se reflejan esas amenazas hechas contra mi persona. Si a mí mismo o a alguien de los míos nos sucede algo no dude que dichas capturas de pantalla serán puestas en manos de los cuerpos y fuerzas de Seguridad del Estado. Además le recuerdo que se repase el artículo 205 del Código Penal.

No se moleste en contestarme... que ya sabemos que ni usted sabe donde tiene "la mano derecha". Ya puede hacer dibujitos.
  • 14
  • 37

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat