La seguretat ens preocupa

Ens ha de preocupar la seguretat? Sí, sempre. Hem de mantenir tensió constant en la tasca d’evitar els fets delictius i, en el seu cas, en actuar contra aquells que els puguin cometre, siguin quins siguin.

A Sant Feliu en el darrer any s’han comès 1.507 delictes, que representa una taxa de 34,1 delictes per cada 1.000 habitants, que està en la mitjana de la que s’han produït al llarg d’aquesta dècada, amb puntes com la de l’any 2012 que va ser de 36,64, la més alta, o la de l’any 2016 que va ser de 30,19, la més baixa registrada.

Aquesta taxa és alta o baixa? En tot cas, és molt més baixa que la registrada el 2017 a Catalunya que va ser de 67,8 o la mitjana dels municipis de la nostra regió policial que és de 56,05.

Independentment de la taxa de delictes registrada, a la nostra policia, Policia Local i Mossos d’Esquadra, li correspon desenvolupar aquelles actuacions necessàries per garantir la seguretat.

I la bona feina d’aquesta ens permet tenir la confiança de saber que tenen aquesta capacitat. Valguin dos exemples recents: d’una banda, les actuacions davant de l’onada de robatoris a habitatges que va patir tot Catalunya, i que ens va afectar també a nosaltres, amb detencions, en alguns casos en grau de temptativa i la recuperació de material robat. També, la detenció en poc més de vint i quatre hores dels dos responsables d’una vintena de delictes, que van realitzar en aquest lapse breu de temps, fins que varen ser detinguts i que van tenir molt impacte en les xarxes socials.

Tots dos casos, a més, són precisament els que van despertar la preocupació ciutadana, i en tots dos casos el treball policial va donar resultats positius.

No obstant, tot i que les dades objectives no convidarien a generar una alarma, la percepció ciutadana sí que s’ha vist afectada per aquesta. Fet que s’ha de tenir molt en compte, però que no ha de contaminar, més enllà del que és raonable, el treball policial. Sovint, en el context de l’alarma, s’apunta a col·lectius determinats, es magnifiquen o es distorsionen fets. Si l’acció policial es veiés distorsionada en excés per aquestes informacions, ens pordriem desviar del treball que hem de fer.

El que fa la nostra policia és investigar com actuen les persones que cometen delictes, adaptar-se als canvis de modus operandi que acostumen a fer i identificar les persones que poden estar implicades, de manera objectiva. És així que en aquest any s’ha pogut garantir amb un increment del percentatge de delictes resolts i, sobre tot, un important increment de les detencions.

Tenim doncs, un servei de policia eficient, amb capacitat d’adaptació, que es desenvolupa de manera coordinada entre Mossos i Policia Local, i que actua en base als principis d’efectivitat i proporcionalitat.

Per aquest motiu una de les prioritats és comptar amb els efectius necessaris. En aquesta línia s’ha estat treballant al llarg dels darrers anys. És així que des del 2012 s’han anat desenvolupant els processos de consolidació de totes les places que teníem en situació interina, que afectaven fins i tot la línia de comandaments, i efectuant les reposicions que ens permetia la legislació, que fins al 2017 teníem limitada al 50% de les vacants que es podien produir. Fet que ens ha portat a que en el procés de selecció d’agents que s’està finalitzant, s’incorporin cinc agents més i es prevegi la cobertura de les noves vacants, que es generin a partir de la nova edat de jubilació.

A partir d’aquestes noves incorporacions, el proper any s’aborda una reorganització del funcionament del cos, amb l’objectiu d’optimitzar al màxim la feina i els recursos per a la realització d’aquesta i assolir una major eficiència, si hi cap, per tal de donar resposta a les necessitats i demandes actuals, així com als nous reptes que se’ns plantegen.

Des de la nostra formació política entenem en que en democràcia, la seguretat i el treball policial són imprescindibles per garantir les nostres llibertats i els nostres drets, i que s’han d’abordar de manera indissoluble, sense que hàgim de renunciar a cap d’ambdós conceptes bàsics. En Jaume Bosch ho explica en el seu llibre “La nostra policia”, que aprofitem per recomanar-vos.

En aquest sentit la tasca a desenvolupar no és únicament policial, sinó que de manera transversal s’ha d’efectuar implicant la resta de serveis municipals com serveis socials, via pública o mobilitat. Concretament, és rellevant també l’abordatge en qüestions tant importants com l’enllumenat públic.  Si bé és cert que hem fet un gran pas endavant canviant totes les llumeneres a sistema LED, aconseguint un gran nivell d’eficiència, estalvi energètic i de reducció d’emissions per a la nostra ciutat. Un cop fetes les inversions de gran format, ara toca fer una millora en el detall, tractant l’enllumenat com a eina principal per acabar amb els espais que puguin ser perceptibles de crear sensació d’inseguretat dels nostres carrers. També som conscients que hem de tractar altres aspectes molt relacionats amb l’urbanisme amb perspectiva de gènere, visió necessària amb la qual estem treballant en aquest mandat.

I alhora, també cal treballar amb la resta de les administracions, començant per la Generalitat de Catalunya de qui depenen les competències sobre seguretat ciutadana i altres que es relacionen amb aquestes.  

La seguretat, doncs, preocupa sempre. Tant és així, que molt abans de que no hi hagués cap sentiment d’alarma ciutadana, aquest Ajuntament va ésser pioner en aprovar un Pla Local de Seguretat i constituir el Consell Local de Seguretat,  un espai obert per l debat amb la ciutadania; a més, Policia Local i Mossos, han vingut realitzant reunions i actes informatius als barris, per apropar-se als col·lectius veïnals i debatre directament totes aquestes qüestions.

Per tant, mantinguem la preocupació, fem-ho objectivant la realitat del que succeeix i entenguem la seguretat com un tema, en el que la nostra policia ha de fer un paper principal però, també, com a una qüestió que ens interpel·la a totes i tots, i per la que és clau que mantinguem el nostre model de ciutat, cohesionada i activa.

 

Lídia Muñoz, primera tinenta d’alcaldia

Manel Martínez, regidor de seguretat

Comentaris

VENEN ELECCIONS
La irresponsabilitat, per part d’un Ajuntament, de minimitzar els fets, és d’un poca vergonya espectacular: “aquesta taxa és alta o baixa? En tot cas, és molt més baixa que la de 2017”. I què, senyors del país de las maravillas? Deixeu de minimitzar la rellevància d’agressions, robatoris, i un llarg i demostrat etcètera!
Això que només va despertar la preocupació dos robatoris concrets ja és d’una caradura bestial. No. No només ens preocupa això. Ens preocupen les entrades a pisos, les bandes juvenils (tranquils, no dic la nacionalitat, no fos cas que se us caiguin els testicles al terra), i un llarg i demostrat etcètera.
Tracteu a la gent d’estúpida. Els dieu que el que tenen és una percepció. Feu-nos un favor: aneu a les víctimes d’agressions i robatoris i digueu-los això. Que no tenen un ganivet al coll o una porta forçada. Digueu-los que tenen una percepció. Repito: cara dura.
A ICV mai, MAI, li ha preocupat la seguretat, bàsicament perquè Sant Feliu era un poble segur. Ara, la cosa ha canviat, per factors que no es volen admetre ni s’admetràn, i venen eleccions. Toca dir que la Policia Local, la mateixa que admet als veins, en privat, que les coses no van bé, augmentaràn efectius, cobraràn el triple, patrullaràn amb BMW, i repartiràn carmels… Molt bé, molt bé.
Per vosaltres tot són “sensacions”, “percepcions”… Viviu en un altre món. En una realitat paral·lela. Però res, sembla que la Xarxa Antirrumors ja va fent efecte, va tractant els ciutadans preocupats de paranoics, i si no funciona, de neonazis d’extrema dreta. Tot molt normal.
En resposta a VENEN ELECCIONS
Gemma Sant Feliu
8.
Bona nit,
Acabo de trucar a la policia local i hem confirmen la falta d'efectius per fer complir una ordenança. Aquí, al barri Falguera, i no és nou, hi han uns "xicots" molt cívics que han pensat que posar la música a tot drap a altes hores de la nit, amb uns bafles enormes a sobre d'un cotxe, és una gran idea. Són les once de la nit i seguim aguantant. Segons el policia que m'ha atès amablement u, només tenen dos patrulles i no donen l'abast dos, fins les once no poden dir res. Tenia entès que a les nou és una gran hora per anar a dormir ( sobre tot la mainada). Els mossos no donen tampoc l'abast i aquests salvatges estan, segons la policia local, sota el pont de l'autopista i, al carrer Rupert Lladó no es pot dormir. Imaginin el volum.
Penso, que als senyors polítics la ciutadania els importa ven poc. Molts d'ells no viuen en aquests barris, sinó en altres més "sibilitzats", fins i tot m'atreviria a dir en altres municipis. Ulls que no veuen... Oi?
  • 2
  • 0
Manel Martínez
No es minimitza res. Justament el que es diu és que, siguin quines siguin la dades de delictes, la tasca de seguretat s'ha d'abordar de manera intensa, i això és el que es fa.
Ara bé, també, les dades objectives i "reals" són les que són, i no altres. I el que es diu no és si podem considerar que són moltes o poques, per si mateixes, sinó que són més baixes que les que es registren a Catalunya i a municipis de l'entorn
En resposta a Manel Martínez
Javier Frías Peñalver Sant Feliu de Llobregat
7.

Bon dia

He intentat contrastar les dades que es donen a l'article i no les trobo a cap base de dades

Em podrien dir en quin lloc han estat publicades???

  • 19
  • 0
Dani Sant Feliu de Llobregat (Plaça Francesc Macià)
6.
Bona tarda,

Tomando como base la experiencia en la Plaça Francesc Macià, me aventuro a sugerir que tal vez esa preocupación por la seguridad vaya por barrios, o por intereses.

Seguimos sin entender cómo se da luz verde a un proyecto de obra en la plaça que proporciona espacios cubiertos sin visibilidad que, no cabe duda, atraerán a incívicos de toda índole; que aproxima grandes estructuras metálicas a los balcones de las fincas (hay vecinos que ya han asumido el coste de poner rejas); y que nos deja a los propietarios, pese a solicitarlo, sin la garantía de un estudio de seguridad por parte de las fuerzas competentes.

Tampoco entendemos cómo ICV tolera con el silencio que sus protegidos amenacen en la vía pública a residentes. Poco parece importarles si los afectados son jubilados, de salud delicada y que hayan seguido las vías legales de denuncia. Espero no aleguen desconocimiento: nos consta por el Sr. Raul Alba que él mismo solicitó explicaciones en el Pleno Municipal, en el apartado de “Ruegos y Preguntas” y que, a día de hoy, sigue esperando respuesta.

Por último, una apreciación general a nivel local. En un tema de calado e inquietud social como es la seguridad, considero que urgen visiones de sensatez y no piromanía partidista. Los episodios ocurridos semanas atrás, con santfeliuenses viéndose increpados en redes primero y en la Plaça de la Vila después, únicamente por reclamar un derecho básico a nuestros gobernantes, expone a las claras que existen en ICV personajes con intereses alejados de aquellos a los que dicen representar.

Saludos cordiales i Bones Festes.
Dani
  • 16
  • 1
L'EFECTE BOCA A BOCA Sant Feliu Ll.
5.
Dir que la policia admet a la poblacio "en privat" que les coses no van be, si fos veritat, cosa que trobaria de poc professional, crec que, apart de partidista, es per crear debat i "conduir" a la gent a fer creure que la solució es incrementar el numero de policies i no crec que vinguin per aqui els trets encara que seria una ajuda si no cumpleixen el ràtio. Nomes recordar que fins l'any 2008-10 aprox. aquest poble era molt pitjor que ara a nivell vandàlic, potser no hi havia tanta red social, pensem-hi. Ni Sant Feliu era tan tan segura abans ni ara ho es tan tan poc.
  • 8
  • 8
Manel Martínez
No es minimitza res. Justament el que es diu és que, siguin quines siguin la dades de delictes, la tasca de seguretat s'ha d'abordar de manera intensa, i això és el que es fa.
Ara bé, també, les dades objectives i "reals" són les que són, i no altres. I el que es diu no és si podem considerar que són moltes o poques, per si mateixes, sinó que són més baixes que les que es registren a Catalunya i a municipis de l'entorn
En resposta a Manel Martínez
Carlos Sant Feliu de Llobregat
4.

Mal de muchos.... consuelo de ICV...

  • 20
  • 9

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat