Idees per a les eleccions. Per un govern d'àmplia base

La meva posició. Vull, per coherència i responsabilitat, continuar donant suport a *Veïns *per Sant Feliu (VPSF), m'agradaria que hi hagués més candidatures independents de poders extramunicipals. No m'amago: si visqués a Barcelona votaria a Ada Colau.

Penso que la crisi de 2007 no ha acabat, i que és la causa del descontentament que alimenta opcions mal anomenades populistes. En certa manera també l'independentisme ho és.

La deriva neofeixista de part de la dreta i de part del populisme: complicarà el progrés democràtic (inclòs el de l'independentisme), i restaura poder a ‘partits’ anquilosats.

Un programa. Hauria volgut poder defensar amb més força les idees que han guiat la meva trajectòria política des de 2013, per això vull almenys explicitar-les aquí. Com a condició prèvia al Programa, crec que hauríem d'exigir que fossin candidatures arrelades a SFLl i amb activitat en el teixit associatiu. Aquests són els meus punts programàtics:

1.- Atendre la solidaritat amb els més necessitats, amb especial atenció als joves.

2.- Aprofitar el ‘enriquiment’ que generarà el soterrament per a executar polítiques de redistribució de les plusvàlues i de baixades d'impostos que detinguin l'èxode de joves.

3.- Exigir un Equip de Govern amb un mínim del 55% dels vots, que correspondria a més del 60% de regidors, per a tenir ampli consens sempre (el soterrament  ho aconsella).

4.- Eradicar dels Plens aquells punts que no són d'àmbit local.

5.- Reduir el Pressupost de despesa 2021 en un 5% i congelar-ho la resta de la legislatura.

6.- Reduir l'IBI un 5% el primer any i congelar-lo després fins a fi de legislatura.

7.- Sigui exigible (modificant ROM), que aprovar Pressupostos requereixi 60% de regidors.

8.- Consultes ciutadanes per a inversions que superin els 1,5 M d'euros

9.- Modificar les grans contractes orientant-les a: millorar la gestió, reduir cost, incrementar el control, i recuperar la direcció d'aquestes.

10.- Reduir les inversions des dels 4,5M euros/any fins als 2,5-3M/any. Obrint una finestra temporal  (2023-2027 fins a 4,5M) per a infraestructures vinculades a soterrament.

11.- Vendre patrimoni per a aconseguir una reducció del deute i deixar-la en menys del 20%.

12.- Una ciutat: més neta, més atenta a la contaminació (autopista, soroll nocturn, gasos industrials), més en contacte amb el Llobregat (major explotació de l'oci al voltant del riu).

13.- Zero sots, zero voreres amb fallades de manteniment, no excrements.

14.- Orientar els serveis d'alt valor afegit cap a una òrbita supramunicipal futura.

15.- Promoure la vida associativa real amb incentius. Reduir subvencions en un 20%.

16.- Aprofitar el soterrament  per a ampliar volum de canalització deRriera de la Salut.

17.- Reformar la gestió per a: A- reduir capítol1 fins a  < 40%; B.- fer possibles els objectius econòmics; C.- aflorar recursos per a més despesa social o menys  deute.

18.- Donar suport a una estratègia (a 10-20 anys vista) compatible amb futures  concentracions de municipis, que seran necessàries per a atenuar el cost de les administracions públiques.

19.- Aprofitar el soterrament  per a dotar d'infraestructura al centre de SFLl amb vista a potenciar  el Comerç minorista (pàrquings, zones més espaiades, etc).

20.- Incentivar la producció,  comerç, i demanda; de productes agrícoles de proximitat ( Llobregat). Preservant el Parc Agrari com un actiu fonamental per SFLl.

Sempre he cregut en allò de 1990 a els EUA: ‘és l'economia, estúpid’.

El debat d'ETV. Felicito a tots els participants en el debat del passat 15.5 a ETV. Crec que tots van estar bé, a pesar que els blocs imposats no anessin encertats. En particular felicito ERC perquè va fer una exposició que la situa com a força de govern. Felicito a VPSF perquè va fer una bona exposició a pesar que es ‘va oblidar’ d'algun tema per a mi essencial que forma part de la seva genètica immutable (IBI).

També C’s va estar encertada quan es va desembarassar de l'embafadors excés de ‘correcció política’ de moltes intervencions. Divertit això de citar a Urrusolo.

ERC va demostrar convenciment i discurs local, i les seves opcions es multipliquen d'una banda pel vot d’àvies piadoses i per altre pel previsible (i intel·ligent) pacte entre Colau i Maragall.

ECP va saber visualitzar la prioritat per combatre la desigualtat, i la seva experiència de govern.

Al PSC el vaig notar massa tranquil després de l'èxit del 28A, i potser conformat a repetir el model de EG (Equip de Govern) ja existent . Això pot ser difícil si ERC els avança!

El PP va fer una bona intervenció, si bé les seves rebaixes impositives han estat poc lluitades.

Cal agrair a Vazquez (VPSF): que pugui realitzar la ‘travessia del desert organitzatiu’ propi d'una organització adolescent, i col·locar-la  com a alternativa de govern.

Interesant la proposta dels 700 pisos socials que es proposa construir ‘Tots som Sant Feliu’.

No vaig entendre perquè no es va donar veu a la candidatura d'independents ‘Fem poble’.

 

El debat també reflecteix la falta de lideratge polític. No va haver-hi posicions que arrisquessin una visió del futur capaç d'avançar-se als problemes i resoldre'ls a temps. Es fa seguidisme d'enquestes, amb discurs fàcil que busca ‘no arriscar’ i ‘ser correcte’. Malament.

En el debat hi havia un 43% de persones integrants de l'EG de fa 9 anys, cert aire a enquistament polític (encara sort que almenys algun s'ha pres vacances).

Els programes que he vist són una mica pobres, mancats de lideratge. Parlar d'habitatge amb 4 anys de retard i estant en la fi de cicle: és poc util. Manca de preeminència de lo local sobre lo general. La polarització  independentista hauria de ser un vector: no per a dividir sinó per a rejovenir i reformar els nostres hàbits polítics. Consolidar VPSF serà positiu a mitjà termini per a SFLl.

 

Cap a un tripartit? Assumeixo que el probable és que ECP guanyarà les eleccions. El principal dilema és saber qui serà el segon (PSC o ERC). Crec que la distribució de regidors serà:  ECP 5-7, ERC 4-5, PSC 3-5, VPSF 2-3, C’s 2-3, TSSFL 1-2, PP 0-1, FP 0-1.

Conseqüentment al que s'ha dit, el desitjable seria un resultat que fes possible (els pròxims 50 any ens contemplen), articular un EG d'ampli suport.  Sobre aquesta base, la primera incògnita seria qui aconsegueix la segona plaça. Si fos ERC i jugués bé les seves cartes (dins i fora de SFLl), seria molt difícil que quedés fora de l'EG. Amb ECP+ERC com a base del EG (o amb ECP+PSC), probablement les majories aconseguides tindrien un suport polític curt... Caldria ampliar-lo. L'opció més clara, seria VPSF.

En efecte, pel tipus de Grup que és, per la seva capacitat mobilizadora, per les seva independència, i (espero) perquè ha d'entendre que per a consolidar-se com a Grup s'ha d'exercir govern: VPSF podria jugar el paper de consolidar un EG d'ampli suport.

Evidentment fa falta intel·ligència política (per totes parts) per a fer els pactes que reforcin SFLl, fugint del miop joc d'interessos curtplacistes de cada partit.

Evidentment es podria dir que el tripartit podria ser ECP + ERC + PSC, però aquest pacte té dificultats per la heterogeneïtat i pel difícil encaix (a curt) d'ERC i PSC. Veuria més factible un quatripartit (difícil de gestionar, però útil pel seu suport) que el tripartit ECP+ERC+PSC.

Que hi hagi suficient intel·ligència política per a fer el govern que SFLl necessita. Sort.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat