Les eleccions municipals, des de diferents angles (I)

Han passat 5 dies de les eleccions municipals i la majoria de partits ja n’han tret les seves pròpies conclusions. A Sant Feliu, els resultats dibuixen un govern municipal molt més fragmentat: els 4 partits que fins ara tenien representació municipal perden regidors i entren a escena 4 partits més fins ara sense representació municipal.

Qui surt més ben parat és ICV, que guanya 100 vots però perd un regidor. El PSC en perd mig miler i dos regidors, i CiU i PP prop d’un miler cadascun, la qual cosa els fa perdre 2 regidors als convergents i 3 als populars. ERC entra amb força, amb 3 regidors, Ciutadans amb 2, igual que Veïns per Sant Feliu. I Junts per Sant Feliu n’aconsegueix un.

Des de Fetasantfeliu volem oferir una mirada analítica a aquests resultats i per això a partir d'avui i durant els propers dies, podreu llegir l'anàlisi de diferents articulistes amb perspectives diferents. Comencem, però, amb un cop d'ull a les reflexions que han fet la majoria de representants dels partits polítics han fet en diferents articles durant aquesta setmana. 

A banda de les primeres declaracions a les poques hores de conèixer els resultats, la majoria de caps de llista ja han fet el seu diagnòstic, fixant-se en diferents dades, i, alhora, alguns ja han començat a parlar de pactes. El proper govern municipal s’ha de constituir el dissabte 13 de juny i encara no està clar com es forjaranles aliances. Ara vénen dies de converses i negociacions, a més de l'anàlisi del que ha passat. 

Lloança del vot homogeni

El candidat d’ICV-EUiA, i alcalde en funcions, Jordi San José, destaca en un article al seu blog, l’homogenïtat del vot d’ICV, perquè té un vot similar en els 7 districtes i posa èmfasi en la xifra de l’”1,32”, que vol dir que “allà on hem tingut més vot (el 28,8% de les Grases) és només 1,32 vegades més gran que allà on n'hem tingut menys (el 21,8% del Centre)”, cosa que atribueix a “som el partit que més i millor implantació social i electoral té a tota la ciutat”.

A més, afirma que no li agraden aquestes setmanes de negociacions i repassa les valoracions de l’assemblea que el partit va fer dimarts. Considera que els resultats són un “èxit” tenint en compte diversos factors i en destaca alguns com “la irrupció de Ciutadans” o “del que molta gent va considerar que era Podemos tot i que no ho era” a més del “pes i lluita per l'hegemonia del vot sobiranista” o “la campanya demagògica del PSC sobre la sentència de l'IBI enmig de la campanya”.

Victòria de les "esquerres"

També en aquesta línia, Manel Leiva, representant d’Esquerra Unida i Alternativa i número 5 de la coalició amb ICV, també fa un anàlisi en un article al blog d’EUiA, on fa una lectura en clau “d’esquerres”, defensant “al voltant del 55% dels vots a Sant Feliu”. I també considera que s’ha perdut una “oportunitat” per “forjar la confluència de les esquerres alternatives, malgrat els intents”.

Leiva també es fixa en “els partits a favor del dret a decidir” i diu que sumen un “46,3%” i no hi inclou Junts i Veïns, que diu que “són una incògnita amb aquest tema”. També és crític amb “el Poder Judicial”, perquè considera que ha interferit en les eleccions amb la sentència de l’IBI amb “la campanya en marxa”. Afirma que “un error estratègic persistent en l’enfocament de l’IBI durant el mandat i l’error tàctic de comunicació del PSC en plena campanya ha permès la presència doble d’una candidatura que es confon amb una associació de veïns” i considera que el principal perjudicat d’això és el PSC.

Des d’EUiA carreguen contra Junts per Sant Feliu, afirmant que en aquestes eleccions hi ha hagut “frau electoral de proporcions desconegudes a Sant Feliu”. Per Leiva, la coalició “ha obtingut representació fent veure i creure a la majoria dels seus votants que era un partit que no era”.

Els socialistes volen un pacte “d’esquerres”

Mentrestant, des del PSC, en un article al seu web, afirmen que “la dispersió de vot obliga al pacte” i entenen que l’acord “ha de respectar el sentit del que van decidir els veïns i veïnes”. Els socialistes rebaixen el to utilitzat durant la campanya i feliciten públicament ICV, a qui demanen que respongui “a l’orientació social i progressista” que “ha decidit la ciutadania”.

Des dels socialistes consideren que aquest cop “la dispersió dels vots fa que, com a mínim, es necessitin 3 forces” per aconseguir un suport majoritari. Així, el PSC fa una crida als “esforços de diàleg” i pica l’ullet a ERC, sense esmentar-los, quan demana fer un govern “format per les esquerres, progressista i catalanista”.

L’augment del vot sobiranista

El número 1 d'ERC, Oriol Bossa, també fa balanç de l’assemblea d’ERC de dimarts, en un article al seu blog, on remarcava una dada: Sant Feliu és la ciutat del Baix Llobregat amb més de 20.000 habitants que creix en més percentatge de vots en aquestes municipals. En concret, és un creixement del 8,16%, només per darrere de Sant Vicenç dels Horts, governada per Oriol Junqueras.

Segons Bossa, qui perd en aquestes eleccions és “el constitucionalisme” i ho atribueix a “la suma PSC+PP+C’s” que a Sant Feliu ha caigut un 5,52%, “mentre que el sobiranisme ha augmentat un 0,87%”, sumant els resultats d’ERC i CiU, comparats amb els del 2011.

Menys optimistes són des de CiU. En un article al blog d'opinió de Fetasantfeliu publicat dimarts, la número 1 de CiU, Rosa M. Martí, deixa clar que “els resultats d’aquestes passades eleccions municipals s’han situat lluny de les nostres expectatives”. Martí felicita ICV-EUiA i demana obrir “un període de reflexió imprescindible dins de CiU”. La portaveu de CiU diu que “sabrem entendre el que se’ns ha reclamat en aquestes eleccions i que podrem contribuir a la seva materialització”.

El PP fa autocrítica

També fa autocrítica la número 1 del PP, Elisabet Ortega, que s’ha convertit en l’única regidora d’aquest partit a la ciutat. En un article al seu web, titulat “Gracias y perdón”, es disculpa amb el pràcticament miler de votants que aquest cop no els ha triat. Defensa que ens els propers anys continuaran escoltant les queixes dels veïns i entén el resultat de diumenge com “un toc d’atenció” pel partit. I també avisa que quedar-se “amb un sol regidor no significarà tebior” en la defensa dels seus “valors i idees”.

L’hora dels pactes

Després de l’anàlisi inicial, arriba l’hora de les negociacions per pactar i formar govern. D’opcions n’hi ha unes quantes i fins el dia 13 els partits tenen temps per escoltar les seves assemblees, jugar les seves cartes i prendre decisions.

A banda de la demanda del pacte d’”esquerres” que demana el PSC explicat en els anteriors paràgrafs, tant Jordi San José com Bossa han fet saber al seus blog qui formen les comissions negociadores de cada partit per tal d’establir algun pacte de govern amb altres forces de la ciutat. En el cas d’ICV-EUiA són Jordi San José, Manel Martínez, Manel Leiva i Lídia Muñoz i en el d’ERC, Oriol Bossa, Bernat Dausà i Vicente Garcia.

San José també recorda que a l’assemblea de dimarts van reiterar que “no pactaran ni amb PP, Ciutadans, Junts per Sant Feliu ni Veïns per Sant Feliu”. I afirma que el criteri principal a l’hora de parlar de pactes seran les polítiques socials.

De no tenir representació municipal, ERC s’ha convertit després del 24 de maig en una clau a l’hora de configurar el nou govern, i Oriol Bossa també en parla al seu article on parteix que “tota possibilitat [de govern] passa per ICV”. Bossa diu que a l’assemblea extraordinària d’ERC de dimarts es van valorar “totes les opcions”, “les que passen per ERC i les que no” i es va escollir una comissió per “negociar un possible acord de govern”. Per fer-ho, defensa el lema dels republicans durant tota la campanya, aconseguir “un Sant Feliu entre tots”.

En aquest sentit, des de Veïns per Sant Feliu, el número 3 d’aquesta agrupació, Jordi Sospedra, fa una primera anàlisi en un article al blog d'opinió de Fetasantfeliu, felicita ICV-EUiA i ERC diu que els republicans tenen “una de les claus del futur de Sant Feliu, i és vital per a la política de pactes que ha d'iniciar Iniciativa”.

D’altra banda, Sospedra considera que els resultats d'ICV-EUiA “revaloritzen el lideratge de l’actual alcalde” i creu que la pèrdua de 2 regidors de CiU “allibera ICV de lligams que potser el 2011 eren obligats”.
  

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat