Santfeliuesfera

 • Joana Raspall

  Amb sabates de molsa


  Notícies de Manresa
   Noticia a Regio7  Josep Maria Aloy centra en els sentiments el tercer volum de Joana Raspall

  Susana Paz 17.10.2018 | 23:43


  Josep Maria Aloy presentarà avui a la Papasseit «Amb sabates de molsa» arxiu/mireia arso
  Primer van ser les bestioles; després els arbres, les plantes, les flors i els fruits. I ara, els sentiments. L'univers poètic de Joana Raspall (1913-2013) continua tenint en el manresà Josep Maria Aloy, crític i expert en literatura infantil i juvenil, el seu baluard.

  Reivindicador i admirador de la poeta de Sant Feliu de Llobregat, el 2014 inaugurava una nova col·lecció de Pagès Editors, Nandibú Singular, amb Bestiolari, un llibre on Aloy recopilava els 111 poemes infantils de l'autora que protagonitzaven animals. L'èxit no es va fer esperar: va ser un dels volums més venuts a la Setmana del Llibre en Català i se'n va fer tres edicions. El 2016 sortia al mercat Olor de maduixa, 103 poemes dedicats al món vegetal, i ara, dos anys més tard, Amb sabates de molsa, 118 poemes que fan referència als sentiments i emocions i que avui (19 h) es presenta a la llibreria Papasseit de Manresa. Les il·lustracions de tots tres volums són de la terrassenca Anna Clariana.

  De poemes per a infants, Joana Raspall en va escriure 632, repartits en una dotzena de llibres, explica Aloy. Però no existia cap volum que els aplegués per temàtiques. Després d'haver recopilat els dedicats al món animal i al vegetal, Aloy va pensar que si hi havia un tema comú a tots els llibres de poesia infantil que havia escrit Raspall aquest era el que es nodria dels sentiments. «Joana Raspall era una gran observadora, i com de bé sabia expressar una emoció!». L'amistat, l'enamorament, la solidaritat, la complicitat, l'alegria, la tristesa... El secret de la poeta és, per a Aloy, que «qualsevol poema seu és entendridor perquè tot el que hi explica l'ha viscut o l'ha sentit abans. És emocionant perquè arriba al lector. Ella hi deixava el cor».

  Per a la presentació d'avui, explica el manresà, va demanar «voluntaris per llegir un poema». I n'han sortit una vintena. Sorprenent? Segurament, però, com remarca Aloy, «ella escrivia poemes per buscar la complicitat amb el lector». Acompanyant Aloy hi intervindran Marta Luna, professora d'escriptura i didàctica de la llengua, la il·lustradora Anna Clariana i l'editor del volum, Ramon Besora.

  Si bé Joana Raspall és un nom referencial de la poesia per a infants, i encara que la temàtica del llibre Amb sabates de molsa pot allargar «per dalt» el topall dels lectors, Aloy té molt clar que «l'edat desapareix a l'hora de llegir poesia». I en el cas de Raspall l'objectiu és «deixar sortir el nen que portem a dins» perquè el que toca la fibra de la poeta és «com transmet el que diu».

  Hi ha prou poemes per a un quart volum temàtic? Aloy explica que ara ja «en portem la meitat», de poemes infantils, però un nou llibre el dedicaria «a la natura des del punt de vista del pas del temps». De matèria prima, n'hi ha. • Joana Raspall

  Amb sabates de molsa


  Mascaró de proa


  dissabte, 20 d’octubre de 2018


  "Amb sabates de molsa", poemes amb sentiments de Joana Raspall


  El segell editorial “Nandibú, de Pagès Editors, acaba de publicar el tercer volum de poesies de Joana Raspall que recull cent divuit poemes que evoquen sentiments i emocions. El primer volum, aparegut l’any 2014 és el “Bestiolari de Joana Raspall” i el segon, “Olor de maduixa” aparegut el 20126 està dedicat a “arbres, plantes, flors i fruits”. Els tres volums han estat il·lustrats per Anna Clariana.
  Joana Raspal, és una escriptora molt estimada i ha estat molt seguida i comentada en aquest bloc i per tant remeto als lectors interessats a consultar els comentaris fets: “L’editorial El Cep i la Nansa homenatja Joana Raspall” (9.07.2012);  “Joana Raspall, la veu poètica més veterana”  (12.09.2012); “Joana Raspall, un centenari pletòric” (08.04.2013); “Avui fas cent anys, Joana Raspall” (01.07.2013); “Treballant la poesia de Joana Raspall” (07.10.2013); “Excel·lent Bestiolari de Joana Raspall” (05.09.2014); “L’obra poètica de Joana Raspall es continua editant” (01.2017) i “Solcs, un excel·lent recull d’haikus de Joana Raspall (04.06.2018).
  Avui la noticia és la publicació d’aquest tercer volum que es va presentar dijous passat, dia 18 a Manresa davant de mig centenar de persones que van elogiar aquesta poesia i van entusiasmar-se amb la compra del llibre.
  “Amb sabates de molsa”, un recull de 118 poemes que apel·len als sentiments i a les emocions dels lectors
  De fet, la major part dels poemes de Joana Raspall apel·len als sentiments. Als sentiments i a les emocions. La seva obra és un mosaic ple de bones intencions i sempre hi trobem una clara intencionalitat d'arribar al cor del lector per encomanar-li un sentiment positiu ja sigui sobre com ajudar als altres, com solidaritzar-se amb la natura, com compartir un tresor, ja sigui un poema o un desig agradable. Des del primer poema del recull "Al lector de poemes", que ens parla de l'embruix de les paraules, fins a l'últim poema del llibre "Un dolç alè" que tracta els versos com si fossin onades vives fetes de lletres amb so de cristall, el centenar llarg de poemes del llibre volen convèncer els lectors que sempre és millor ajudar i compartir que no pas barallar-se i discutir-se i, per tant, tenir en compte els altres.

  Un exemple de tot això el tenim en el poema "Cirurgia", un poema que ja va sortir en el primer volum, dedicat a les bestioles, però que s’ha incorporat de nou en aquest tercer volum perquè, a part de ser un excel·lent poema, reuneix ell sol els tres temes d'aquests tres volums: parla de bestioles (la papallona i l'aranya), parla d’una rosa i, en tercer lloc, escampa una sèrie de sentiments molt profunds com són la solidaritat, l'amistat i el fet d'ajudar i compartir. L'exemple és molt clar: una papallona ha perdut una ala i la rosa li deixa un dels seus pètals, un pètal que l'aranya, experta en fils de seda, li cosirà i podrà tornar a volar. No es poden dir més amb un sol poema!
  Durant la lectura dels poemes els lectors descobreixen quins són els temes més habituals i quines són les emocions i sentiments que es desprenen d'aquests temes. Així, per exemple, el mot compartir és un dels sentiments que més abunda. En el poema "Invitació I", hi podem llegir: Fugim del soroll / i busquem la calma / on compartirem / les nostres paraules...Segons la poeta ho podem compartir tot, fins i tot les penes. Així al poema "Amistat", hi trobem aquests versos: ...T'allargo la mà estesa / per si vols venir amb mi. / Una pena amagada / també es pot compartir.
  Per poder compartir cal una bona amistat. I aquesta qualitat és una de les més presents en aquest tercer recull. Una amistat que es desprèn de la generositat. Ens cal ser amics de tothom, fins i tot d'aquells que encara no coneixem, com diu el poema "Desconegut". O bé amic dels animals i de la natura i fins i tot amics d'alguns objectes que ens poden ajudar a ser una mica més feliços, com els llibres:  ... amb els llibres per amics / no et faltarà companyia. / Cada pàgina pot ser /un estel que et fa de guia...En el poema "Podries",Joana Raspall ens transmet un missatge molt profund quan parla dels països pobres que estan en guerra. El poema acaba dient: Si tu fossis nat / a la seva terra, / la tristesa d'ell / podria ser teva...

  Però riure és sa –ens recorda la Joana- i vol que mirem el món amb una visió ben positiva. El poema "Els nassos", parlant dels núvols que s'han disfressat de nassos, diu això: Ells esperen només que rigueu / i després els veureu que es desfan / cel enllà, a llevant o a ponent. ...I enamorar-se és un dels sentiments més tendres que pot viure una persona. Així descriu aquest sentiment al poema "El dia que...", ... però el dia que tu deixis / de mirar-me amb ull seriós / i se t'escapi un somriure... / ai, que amics serem tots dos
  Aquest tercer volum porta un magnífic pròleg de l’escriptor i crític Pere Martí i Bertran, una “Introducció” a càrrec meu i un capítol de “Complicitats amb la poesia de Joana Raspall” on hi ha referències d’alguns poemes d’altres poetes catalans que pels sentiments que desperten en els lectors podrien acompanyar els poemes de Raspall.
  De totes maneres, els lectors d’aquests poemes –joves o no tants- si en fan una lectura pausada, ells mateixos trobaran un pilot més de detalls que els ajudaran a captar l'emoció i els sentiments que Joana Raspall va sentir mentre els escrivia. Només caldrà que es deixin endur per la bellesa d'unes paraules, escrites amb molt de sentiment, per una excel·lent poeta.

  Josep Maria Aloy

 • Joana Raspall

  Amb sabates de molsa

  Critica i fitxa a Faristol
  Novembre 2018 Nº 88

  https://www.clijcat.cat/faristol/critica/Amb-sabates-de-molsa-Poemes-amb-sentiments-de-Joana-Raspall?fbclid=IwAR3Les6J3csB2dPy6KRN9zlqimJqHx-sWDIWxbPxN24EvK9C8YmQ1xMTOLA

  Amb sabates de molsa. Poemes amb sentiments de Joana Raspall


  Amb sabates de molsa. Poemes amb sentiments de Joana Raspall és el tercer volum de l’antologia poètica sobre aquesta autora elaborada per Josep Maria Aloy. En aquesta ocasió es recullen cent divuit poemes sobre sentiments, que s’acompanyen, com en els llibres precedents, amb les il·lustracions d’Anna Clariana. En el pròleg, escrit per l’escriptor i professor Pere Martí, se’ns presenta el potencial inqüestionable de l’obra poètica de Joana Raspall com a eina pedagògica, social i artística. Les tres pàgines introductòries del manresà Aloy són una excel·lent síntesi de la figura d’aquesta poetessa al servei del poble que ofereixen una nota biogràfica, un recompte i una classificació dels més de sis-cents poemes escrits ja en plena maduresa d’aquesta amant de les paraules, així com un repàs de la seva obra que passa per l’anàlisi de temes i d’alguns dels seus versos més representatius.
  Si en els volums precedents es recollien poemes sobre bestioles, a Bestiolari de Joana Raspall (2014), o sobre arbres, plantes, flors i fruits, a Olor de maduixa (2016), en aquesta ocasió a Amb sabates de molsa (2018) els protagonistes són les emocions i els sentiments. L’antologia s’ordena alfabèticament pel títol de cada poema i es conclou amb unes pàgines on Aloy evidencia la complicitat entre l’obra de Raspall i la tradició poètica catalana, i com els sentiments i temes més íntims es transformen en universals. La proposta s’acompanya de tots els elements necessaris per ser un bon treball antològic: una excel·lent selecció de poemes, un ampli llistat de referències i de la procedència de cada poema i una edició acurada. Cal reconèixer, doncs, el bon treball del recopilador i dels editors en aquesta ordenada edició que ens ha permès gaudir de la màgia dels versos a través d’experiències vitals i personals de Joana Raspall, que ara podem compartir gràcies a «uns follets amb sabates de molsa que ens han fet més tou el camí».
  Cristina Correro

  Fitxa

  Amb sabates de molsa. Poemes amb sentiments de Joana Raspall
  Escriptor/a: RASPALL, Joana
  Il·lustrador/a: Anna Clariana
  Selecció: Josep Maria Aloy
  Lloc: Lleida
  Editorial: Pagès Editors
  Col·lecció: Nandibú Singular
  Pàgines: 144
  Any: 2018
  ISBN: 978-84-1303-026-5
  Edat: d´interès general

 • Joana Raspall

  Amb sabates de molsa

  Pagès editors. Llibres més venuts.