Pèrdua de condició física

Quan tenim una lesió o petita molèstia i estem diversos dies sense entrenar, ens preocupa la nostra pèrdua de condició física, i volem entrenar el més aviat possible, mes d'una vegada sense estar recuperat.

 Hem trobat aquest article que ens sembla interessantaquest,  veurem que és mes beneficiós un descans de diversos dies, a intentar forçar al nostre cos i empitjorar.

Mentre que l'activitat física regular augmenta el rendiment esportiu, la inactivitat total o la reducció substancial de l'entrenament causa una parcial i / o completa pèrdua de les adaptacions físiques que s'hagin produït i per tant, genera la disminució del rendiment esportiu.

Bàsicament, si deixem d'entrenar, perdem la nostra forma física, el que significarà que podrem córrer menys i mes lent a quan estem entrenats.

Davant aquestes situacions sorgeix el gran interrogant: ¿quant temps perdem la forma física? ¿Quant triguem en perdre el que hem guanyat?


  1. 1.- PÈRDUA VS GUANY
Lamentablement, en la majoria dels casos, les pèrdues es produeixen de manera molt més ràpid que els guanys.

En un estudi, un remer olímpic va arribar al pic de rendiment durant els jocs olímpics i després es va prendre un descans de 8 setmanes d'entrenament.

Per recuperar el seu estat físic anterior, va trigar 20 setmanes, de manera que els investigadors van destacar la diferència significativa entre la pèrdua de la forma física i la recuperació (8 setmanes vs 20 setmanes), i van recomanar que en tot descans s'inclogui entrenaments de manteniment per evitar la pèrdua pronunciada de la forma física.

  1. 2.- CAPACITAT AERÒBICA
El consum màxim d'oxigen (la capacitat del cos humà per transportar i utilitzar oxigen per produir energia en un període de temps determinat) és un dels principals factors que repercuteix en el nostre rendiment en córrer.

La capacitat aeròbica comença a declinar aproximadament als 10 dies de la inactivitat física.
  1. Entre les 2 a 4 setmanes d'inactivitat, es produeixen reduccions significatives en la capacitat aeròbica, degut una menor capacitat cardíaca i una disminució del volum sanguini (bàsicament: menys sang, menys transport d'oxigen i menys energia en els nostres músculs).

Així, alguns estudis indicarien que després de dues setmanes sense córrer, la capacitat aeròbica disminuiria un 6%; després de 9 setmanes cauria un 19% i després d'11 setmanes sense córrer, la capacitat aeròbica podria caure fins a un 27,5%

Tiempo sin entrenar% de forma física perdida
Menos de una semana1%
1 semana10%
2 semanas30%
3 semanas50%
4 semanas60%
5 semanas70%
6 semanas80%
7 semanas90%
Más de dos meses100%

  1. 3.- LES NOSTRES CAMES
Pel que fa al desentrenament i els seus efectes en els nostres músculs, podríem dir que la reducció més dramàtica en el nostre rendiment passarà entre els 10 i 28 dies d'inactivitat.

Després de 7/10 dies sense córrer, segurament perdràs una mica de potència muscular i coordinació (molt poc), però no la suficient per arruïnar els teus objectius.

  1. 4.- METABOLISME
Finalment, en termes de metabolisme, el desentrenament també té un impacte significatiu ja que:

-el metabolisme del greix es deteriora (usar el greix com a font d'energia) augmentant l'emmagatzematge de greix;

-la acumulació d'àcid làctic es produeix més ràpid corrent a menor intensitat

-els nivells de glucogen muscular també cauen

CONCLUSIONS
Per a aquells, que es prenen unes vacances o pateixen una lesió que els deixa fora de les pistes durant un parell de setmanes, el desentrenament no hauria de ser un gran problema.

Utilitza les vacances per descansar el cos i la ment; i si has patit una lesió treballa en la seva cura i recuperació.

Sempre evita que la inactivitat física absoluta es prolongui durant més de dues setmanes, per evitar el descens pronunciat del nostre rendiment i en cas de resultar impossible tornar a córrer en aquest termini, intenta realitzar activitats físiques que signifiquin un estímul per al teu cos i així evitar el temut desentrenament.


Anar al blog