Lourdes Borrell guanya, però no té assegurada l’alcaldia

Iván Batlle

Els telèfons d’alguns dels candidats, amb representació municipal,  treien fum després del recompte de vots a les primeres hores de la matinada del dilluns. Encara que hi ha una clara guanyadora de les eleccions municipals a la nostra ciutat, l’escenari no queda tancat.

Les dades

El PSC guanya les eleccions municipals a Sant Feliu de Llobregat amb 6 regidors i en puja 2 respecte als anteriors comicis. Augmenta en més de 4,4% i passa a ser la primera força a la ciutat. És la segona vegada que els socialistes són primera força a unes eleccions municipals, ja que ho van ser l’any 2007.  En canvi, Sant Feliu en Comú Podem(antigament ICV-EUiA), amb la Lídia Muñoz de cap de llista deixa de ser el partit més votat i passa a ser el segon, perdent un regidor. L’augment de la participació en gairebé un 8% i l’empenta de la victòria de Pedro Sánchez a les eleccions generals ha beneficiat a la candidata socialista Lourdes Borrell.

Per una banda, Esquerra Republicana, encapçalada per l’Oriol Bossa, s’ha quedat a 45 vots de prendre-li la segona plaça a Sant Feliu en Comú, resultat històric pels republicans que fent una oposició poc agressiva, han obtingut un empat tècnic amb els Comuns.  D’aquesta manera, augmenten 2 regidors envers les anteriors eleccions.

Per l’altra banda, Ciutadans i Tots Som Sant Feliu repeteixen resultats i continuen amb dos regidors cadascú. Veïns per Sant Feliu perd un regidor i es queda només amb Juan Antonio Vázquez, exalcalde socialista, que torna al ple municipal.

El PP ha perdut l’única regidora que tenia, l’Elisabet Ortega, quedant-se així sense representació al consistori, La dispersió de vot a la dreta espanyolista li ha restat els vots suficients per no arribar al 5% mínim de barrera electoral.  Les altres forces polítiques Fem Poble i Vox es queden fora del ple municipal.

Els Fets

Lourdes Borrell ha estat la primera alcaldessa que ha tingut Sant Feliu de Llobregat (2010) i, ara, assoleix la fita de ser la primera dona a guanyar unes eleccions a Sant Feliu de Llobregat.

Esquerra Republicana a Sant Feliu, com a tota l’Àrea Metropolitana, segueix eixamplant la seva base. Estratègia que li està donant bons resultats, ja que s’està posicionant com a alternativa progressista al cinturó roig.

Els populars es queden sense representació al consistori municipal cosa que no passava des de les eleccions de 1991.

La Clau

Lídia Muñoz té la clau de la governabilitat de la ciutat pel proper mandat. La derrota la deixa en disposició d’escollir entre dos possibles escenaris.

El primer, seria revalidar l’anterior pacte amb el PSC, donant continuïtat al pla de mandat anterior el qual es va firmar per a llarg termini. Aprovaran els Comuns fer a la Lourdes Borrell alcaldessa de la ciutat? Si fem referència a l’hemeroteca, de declaracions sobre la revalidació del pacte semblaria que sí. Aquest govern tindria majoria absoluta, ja que sumaria 11 regidors.  

O bé, un pacte amb Esquerra, on es podrien compartir alcaldia. Aquest govern no sumaria majoria al consistori, seria un govern en minoria amb 10 regidors, la qual cosa necessitaria sumar a un tercer partit. Paper que podria jugar Tots som Sant Feliu, formant part del govern, o bé, donant suport des de fora.

Entrem en un mandat prou complex per a la ciutat amb l’inici de les obres del soterrament pel mig. El joc de cartes ja ha començat, només cal esperar.